Zestaw Arbequina & Picual 350 ml

NOBLEZA-DEL-SUR-ESTUCHE-PRIMER-DIA-DE-COSECHA-350.jpg
  • promocja
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 105,00 zł 128,00 zł 105.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Kod produktu: 62F5-2EF/19/20

Opis

Zestaw dwóch oliw 350 ml Nobleza del Sur w ozdobnym opakowaniu

 

Oliwa Extra Virgin z oliwek Picual  2019/20  

Zbiory: październik 2019

Kolor: oliwkowo-zielony

Kwasowość: 0,1%

Smak: bardzo zrównoważony - początkowo słodki, powoli przechodzi w gorzko-pikantny

Zapach: wspaniały zapach złożony z aromatów roślin rosnących w gaju oliwnym: trawy, lawendy, liści oliwek, z owocowymi nutami pomidora, zielonych jabłek i zielonych bananów

Region: Jaén (Andaluzja), gospodarstwo Vista Alegre

Produkcja: oliwa extra virgin tłoczona na zimno, maksymalnie 4 godziny od momentu zbioru (wyciskając 10 do 14 kg owoców uzyskano 1 litr oliwy)

Termin ważności: grudzień 2021

Doskonała do: 

  • mięs pieczonych, grillowanych i gotowanych
  • ryb i owoców morza
  • makaronów i pizzy
  • serów: twardych, pleśniowych
  • bagietki, świeżego chleba

 

Nobleza del Sur, rodzinna firma, której początki sięgają 1640 roku, kiedy to przodek Miguel Sanchez Sagra posadził gaj oliwny i zaczął tłoczyć oliwę. Od dwunastu pokoleń rodzina Peñuelas-Sagra kontynuuje jego dzieło, dbając o ten sam gaj oliwny, łącząc tradycję z nowoczesnością i dążąc tym samym do uzyskania jak najlepszej oliwy. Jest on położony w sercu prowincji Jaen, której mieszkańcy cieszą się jedną z najwyższych na świecie średnia długością życia, która wynosi - 83 lata i gdzie panuje unikalny śródziemnomorski klimat.

Podczas każdych zbiorów selekcjonuje się tylko najlepsze oliwki w odpowiednim momencie dojrzewania, aby uzyskać intensywny aromat, doskonale zbalansowany smak i zachować całe bogactwo właściwości, jakie posiada owoc oliwki. Bardzo krótki czas od momentu zbiorów owoców do wyciśnięcia z nich soku to bardzo ważny element całego procesu. Oliwki to nietrwały owoc, który szybko ulega zepsuciu, dlatego długotrwały transport nie wpływa na nie korzystnie a co za tym idzie, na późniejszą jakość wytłoczonej z nich oliwy. W gajach oliwnych Nobleza del Sur tłocznia usytuowana jest w tak bliskiej odległości, że czas od momentu zbiorów do momentu wytłoczenia oliwy zajmuje maksymalnie 4 godz. Aby otrzymać dobrej jakości oliwę potrzeba 5 - 7 kg owoców, 

oliwy Nobleza Del Sur wyciskane są z 10-14 kg owoców!

Omiana oliwek Picual

Na świecie uprawia się około 900 000 ha oliwek Picual, z czego prawie połowa tych upraw znajduje się w prowincji Jaen, w Andaluzji. Choć oficjalna nazwa to Picual, rolnicy rzadko ją używają, znacznie częściej można usłyszeć - Martena, od nazwy miasteczka jej pochodzenia w prowincji Jaen, Martos.

Odmiana Picual daje ciagłe i obfite plony, jest odporna na przymrozki i zmiany tempertur, szybko owocuje. Oliwa z oliwek Picual, charakteryzuje się pikantnoscią i goryczką. Z wczesnych zbiorów otrzymujemy wspaniały sok z oliwek z charakterystycznymi zielonymi nutami trawy, pomidora i figowca. Idealnie smakuje na zimno, dlatego świetnie sprawdza się, jako przyprawa i jako dressing - do sałatek, warzyw, pieczywa jak i na ciepło do mięs przyrządzanych na wszystkie sposoby.

Odmianę Picual charakteryzuje jedna z najwyższych zawartości polifenoli, drogocennych dla naszego zdrowia związków, zwalczających wolne rodniki, chroniąc nasz organizm przed komórkami nowotworowymi, działających przeciw przedwczesnemu starzeniu się, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.

 

Centenarium Premium z kampanii 2019/2020 po raz kolejny znalazło się wśród najlepszych oliw świata ze znakomitym wynikiem 99/100 punktów przyznawanych w przewodniku Flos Olei!

     Nagrody:

  • Złoty medal w Japonii, Olive Japan 2019
  • ZŁoty medal w Nowym Jorku, NYIOOC 2019
  • Nagroda na targach Expooliva, Hiszpania 2019
  • 97 punktow w przewodniku FLOS OLEI 2018
  • Najlepsza oliwa w swojej klasie Best Olive Oils Nowy Jork 2018
  • Tytuł najlepszego producenta EVOO, Olive Japan 2018
  • Złoty medal  Best Olive Oils  New York 2017
  • Złoty medal Olive Japan 2017
  • Złoty medal International Olive Oil China Competition 2017
  • Złoty medal w Międzynarodowym Konkursie w Hiszpanii CINVE 2017
  • Złoty medal CINVE Hiszpania 2016
  • Główna nagroda w międzynarodowym konkursie Armonia Włochy 2016
  • Główna nagroda Olive Japan 2016
  • Miejsce w 50-ce  najlepszych oliw świata World's Best Olive Oil 2016

 

Oliwa Extra Virgin z oliwek Arbequina 2019/20

Zbiory: koniec października 2019

Kolor: jasnozielony

Kwasowość: 0,2%

Smak: bardzo zrównoważony, deliktnie pikantny

Zapach: delikatna oliwa o intensywnym aromacie świeżo skoszonej trawy i owoców, takich jak: zielone jabłka, banany i zielone migdały

Region: Jaén (Andaluzja)

Produkcja: oliwa tłoczona na zimno, maksymalnie 4 godziny od momentu zbioru (1 litr oliwy uzyskano wyciskając sok z 10 do 14 kg owoców)

Termin ważności: październik 2021

Doskonała do:

  • ryb i owoców morza, gotowanych lub grillowanych
  • sałatek owocowych
  • sosów i carpaccio
  • warzyw surowych i gotowanych
  • deserów

 

Arbequina Premium to łagodna oliwa, polecana dla osób, które nie przepadają za wyrazistym, gorzkawym smakiem oliwy. To najłagodniejsza oliwa w naszym sklepie.

Oliwki do produkcji zostały zebrane bardzo wcześnie, w sposób mechaniczny, już w październiku. Owoce zebrane wcześnie, kiedy jeszcze nie są dojrzałe, mają mniejszą zawartość tłuszczów nasyconych, w związku z tym produkuje się mniejszą ilość oliwy niż z oliwek później zebranych i bardziej dojrzałych. Jednak smak i jakość oliwy, wytłoczonej z wczesnych zbiorów, jest nieporównywalny. Dla wcześnie zebranych oliwek charakterystyczny jest lekko pikantny lub pieprzny posmak. Jeśli go wyczuwamy, to mamy pewność, że to dobra, prawdziwa oliwa. Taka właśnie jak Arbequina Premium z Nobleza del Sur. Nie trzeba bać się nieprzyjemnego drapania w gardle i pozornie nieprzyjemnego smaku, to świadectwo dużej zawartości polifenoli, które chronią komórki naszego organizmu przed uszkodzeniami, wywołanymi działaniem wolnych rodników. Polifenole działają przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciw nowotworowo.

Właściciele Nobleza del Sur kontrolują cały proces produkcji. Mają taką możliwość dzięki temu, że zbiór, transport, tłoczenie, butelkowanie znajduje się w jednym miejscu. Wszelkie starania ich  dały efekt najwyższej jakości oliwy, której cudowny aromat swieżo skoszonej trawy, aksamitna konsystencja i wspaniały smak zniewala. Dodane do tego piękne opakowanie, dopełnia całość. To prawdziwa uczta dla oka i podniebienia. Warto spróbować

Nagrody:

  • Miejsce w pierwszej 10 wśród najlepszych oliw świata i najlepsza oliwa Arbequina w międzynarodowym konkursie EVOOLEUM, Hiszpania  2017
  • Złoty medal w międzynarodowym konkursie Olive Oil Competition w Nowym Jorku  2017
  • Główna nagroda w OLIVE JAPAN  2017
  • Główna nagroda  w EXPOLIVA, Hiszpania  2017

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl