Oliwa do smażenia
Oliwa z oliwek extra virgin, czyli tłoczona z oliwek na zimno, to produkt o wyjątkowym działaniu. Jest to oliwa najlepszej jakości, całkowicie naturalna i bez jakichkolwiek dodatków. Zalecana jest każdemu jako najzdrowszy dostępny tłuszcz, który dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy (szczególnie polifenoli i witaminy E) pozwala zapobiec tworzeniu się wolnych rodników, a przez to obniża ryzyko wystąpienia różnych chorób, w tym nowotworów. Nie ma więc żadnych wątpliwości, czy warto sięgnąć po nią w codziennej diecie. Często pojawia się natomiast pytanie, czy oliwa jest zdrowa w każdej postaci? Czy można używać oliwy extra virgin do smażenia, a jeśli tak, to jaką wybrać? Zapraszamy do skorzystania z naszych podpowiedzi, które pozwolą wybrać najlepszą oliwę do smażenia i cieszyć się jej dobroczynnymi właściwościami!
Oliwa do smażenia - jaką wybrać?
Przy wyborze oliwy do smażenia głównym czynnikiem, na jaki powinniśmy zwrócić uwagę, jest tzw. punkt dymienia, czyli najniższa temperatura, przy jakiej tłuszcz zaczyna dymić, a jednocześnie traci właściwości odżywcze. Przy dłuższym ogrzewaniu tłuszczu w temperaturze przewyższającej jego punkt dymienia, mogą wytworzyć się substancje toksyczne, które w połączeniu z innymi czynnikami, zwiększają ryzyko zachorowań na nowotwory. W przypadku oliwy z oliwek extra virgin temperatura dymienia wynosi około 170°C. Nie zaleca się zatem używania tego rodzaju oliwy do długotrwałej obróbki w wysokiej temperaturze, ale można ją bez wahania używać do podsmażania i pieczenia w niskim temperaturach. Warto wiedzieć, że punkt dymienia oliwy mogą obniżać różne dodatki, a zatem najlepsza oliwa do smażenia to ta pozbawiona chemicznych składników, które pod wpływem wysokiej temperatury mogłyby zacząć się palić i niekorzystnie zmieniać się w toksyczne substancje.
Najlepsza oliwa do smażenia
W hiszpańskiej kuchni nie brakuje potraw smażonych z dodatkiem oliwy. Nie ma zatem przeszkód, aby na co dzień również podsmażać na oliwie z oliwek. Warto jednak upewnić się, że korzystamy z tego produktu we właściwy sposób, z uwzględnieniem temperatury dymienia. Zwróćmy też uwagę na odpowiednią jakość oliwy, której właściwości będą służyć naszemu organizmowi. W sklepie LaOliva.pl proponujemy oryginalną, całkowicie naturalną oliwę z oliwek extra virgin - najlepszą oliwę do smażenia prosto z Hiszpanii, która nada potrawom wyjątkowy smak i aromat, a ponadto wzbogaci je w cenne dla zdrowia składniki.