Oliwa z oliwek Arbequina
Oliwa Arbequina – smak i aromat
Oliwa z oliwek Arbequina wyróżnia się doskonale zbalansowanym smakiem i aromatem, który dają świeże owoce. Sok wyciśnięty z tej odmiany jest dosyć łagodny z delikatnie pikantno-gorzkim posmakiem, ma smak owocowy. W czasie degustacji wyczuwalnych jest wiele smaków: jabłka, bakalii, pomidorów. Jej cechą charakterystyczną jest piękny aromat świeżo skoszonej trawy. Jest to bardzo uniwersalna oliwa, która świetnie pasuje do ryb, gotowanych warzyw, serów, sałatek, a także ciast i deserów.
Wysoka zawartość polifenoli
Oliwa Arbequina, podobnie jak oliwa Picual, jest znakomitym źródłem dobroczynnych polifenoli, czyli naturalnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko wielu chorób, w tym bardzo groźnych schorzeń związanych z układem krwionośnym, jak również nowotworów. Duża ilość polifenoli daje delikatne uczucie drapania w gardle, jednak nie bójmy się go, gdyż to tylko znak najwyższej jakości oliwy.
Arbequina jest zatem najlepszym wyborem, jeśli chcemy wprowadzić wysokiej jakości oliwę extra virgin do swojej diety, ale wolimy nie co mniej pikantne i wyraziste w smaku produkty.
Arbequina Premium i Arbequina Oro Bailen
W naszym sklepie dostępne są najwyższej jakości oliwy z oliwek Arbequina: Arbequina Premium z Nobleza del Sur oraz Arbequina od Oro Bailen. Obie pochodzą z prowincji Jaén, znajdującej się w słonecznej Andaluzji (w południowej Hiszpanii). Pierwsza ma bardzo zrównoważony, gorzki i pikantny smak oraz intensywny zapach, przypominający świeżo skoszoną trawę i owoce. Jest tłoczona na zimno, nie później niż 4 godziny od momentu zbioru oliwek, co czyni ją jedną z najlepszych oliw w swoim rodzaju.
Z kolei druga z wymienionych oliw daje początkowo subtelny smak, jednak po pewnym czasie wyczuwalna jest lekka goryczka i pikantność, która zostawia na języku migdałowy posmak. Ponadto wyróżnia się bardzo niską kwasowością, jedynie 0,1%. Dzięki temu jest nie tylko smaczna, ale też znakomicie wpływa na nasze zdrowie - oliwy obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, są silnym przeciwutleniaczem i bogatym źródłem witaminy E.