Oliwa z oliwek Picual
Picual to najbardziej popularna i długowieczna odmiana wśród uprawianych drzew oliwnych. Gatunek pochodzący ze słonecznej Hiszpanii doskonale nadaje się do zaadaptowania także w mniej łaskawym klimacie, gdyż dość szybko owocuje (po około 2-3 latach), jest odporna na większe amplitudy temperatur i dobrze znosi przymrozki. Nazwa oliwy pochodzi od podłużnego kształtu owocu (pico znaczy szczyt, dzióbek).
Z prawie 90 0000 ha upraw odmiany Picual w Andaluzji, prawie połowa znajduje się w prowincji Jaen. Rolnicy rzadko mówią o niej Picual, częściej można usłyszeć Marteña, od nazwy miasteczka jej pochodzenia w prowincji Jaen - Martos.
Odmiana Picual daje ciągłe i obfite plony, rok po roku, przez co jest bardzo ceniona. Oliwa z tej odmiany oliwek charakteryzuje się pikantnością i goryczką. Z wczesnych zbiorów otrzymujemy wspaniały sok z oliwek, z charakterystycznymi zielonymi nutami trawy, pomidora i figowca.
Oliwa Picual – smak i aromat
Oliwa Picual charakteryzuje się złożonym, intensywnym aromatem oraz owocowym i pikantno-pieprznym posmakiem. Zapach dojrzałych owoców i trawy jest bardzo przyjemny, a zarazem uniwersalny. Wyczuwalna jest nuta zielonych pomidorów, bananów i migdałów. Idealnie smakuje zatem na zimno, dlatego świetnie sprawdza się jako przyprawa i jako dressing - do sałatek, warzyw, pieczywa i mięsa. Świetnie sprawdza się również dodana do makaronów, past, carpaccio, podkreślając smak tych potraw.
Duża ilość polifenoli
Oliwa z oliwek Picual, wyciskana ze świeżych owoców, stanowi źródło dobroczynnych składników. Jest bogata w polifenole, to odmiana o jednej z najwyższych zawartości polifenoli, czyli antyoksydantów, które przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników mogących być przyczyną wielu chorób. To właśnie te wartościowe składniki odpowiadają za pikantny, intensywny smak, a więc dobra oliwa Picual nie może być zbyt delikatna. Polifenole zawarte w oliwie działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, jak również zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów. Ponadto pomagają zapobiec przedwczesnemu starzeniu się. Oliwa Picual jest też doceniana za dużą zawartość witaminy E, która nazywana jest witaminą młodości, i wysoką zawartość kwasu oleinowego (ponad 75%).
Oliwa Reserva Familiar Picual
W naszym sklepie oferujemy wyjątkową Oliwę Reserva Familiar Picual. Jest to doskonała Oliwa Extra Virgin z oliwek Picual, wyróżniająca się bardzo niską kwasowością - zaledwie 0,1% - przez co uznawana jest za oliwę Premium. Tak jak inne oliwy Oro Bailen, wyciskana jest z owoców zebranych u podnóży pasma górskiego Sierra Morena. Wytłacza się ją w temperaturze poniżej 22°C, dzięki czemu zachowuje swoje właściwości i powoduje przyjemne drapanie w gardle świadczące o dużej zawartości polifenoli. Oliwa Reserva Familiar Picual została wyróżniona w prestiżowym przewodniku Flos Olei, otrzymując maksymalną ilość punktów 98/98 i co roku nagradzana jest w większości międzynarodowych konkursów.
W naszym sklepie można kupić tę oliwę z oliwek Picual w butelkach o różnej pojemności: 100 ml, 250 ml, 500 ml, 750 ml i 2,5 l.