Centenarium Premium Anniversary 500 ml 2024/25 w opakowaniu
Opis
Oliwa Extra Virgin z oliwek Picual 500 ml 2024/25
Zbiory: październik 2024
Kolor: oliwkowo-zielony
Kwasowość: 0,1%
Smak: intensywny, bardzo zrównoważony - początkowo słodki, przechodzi w gorzko-pikantny
Zapach: wspaniały zapach złożony z aromatów roślin rosnących w gaju oliwnym: trawy, lawendy, liści oliwek, z owocowymi nutami zielonych jabłek i zielonych bananów
Region: Jaén (Andaluzja), gospodarstwo Vista Alegre
Produkcja: oliwa extra virgin tłoczona na zimno, maksymalnie 4 godziny od momentu zbioru (wyciskając 10 do 14 kg owoców, uzyskano 1 litr oliwy)
Termin ważności: kwiecień 2026
Doskonała do:
- mięs pieczonych, grillowanych i gotowanych
- ryb i owoców morza
- makaronów i pizzy
- serów: twardych, pleśniowych
- bagietki, świeżego chleba
Mija dziesięć lat odkąd rozpoczęła się droga, którą obrała Lola Sagra, przejmując pieczę nad rodzinną firmą.
Drogi, którą cały czas podąża i której przyświeca cel, aby produkowana przez nią oliwa była jak najwyższej jakości.
Dla uczczenia rocznicy i w podziękowaniu za towarzyszenie jej w tej często wyboistej drodze, powstało Centenarium Premium w specjalnej, jubileuszowej edycji.
Jak zwykle w pięknym opakowaniu.
Nobleza del Sur to rodzinna firma, której początki sięgają 1640 roku, kiedy przodek Miguel Sanchez Sagra posadził gaj oliwny i zaczął tłoczyć oliwę.
Od dwunastu pokoleń rodzina Peñuelas-Sagra kontynuuje jego dzieło, dbając o ten sam gaj oliwny. Cały czas wierni tradycji, którą łączą z nowoczesnością i nowymi technologiami, dążą do uzyskania jak najlepszych efektów, których finalnym produktem jest ta doskonała oliwa, którą możemy Państwu zaoferować.
Gaj oliwny Vista Alegre położony jest w samym sercu prowincji Jaen, której mieszkańcy cieszą się jedną z najwyższych na świecie, średnią długością życia, która wynosi aż 83 lata.
Podczas każdych zbiorów selekcjonuje się tylko najlepsze oliwki w odpowiednim momencie dojrzewania, aby uzyskać intensywny aromat, doskonale zbalansowany smak i zachować całe bogactwo właściwości, jakie posiada w sobie ten owoc.
Bardzo krótki czas od momentu zbioru owoców do wyciśnięcia z nich soku, to bardzo ważny element całego procesu.
A to z tego względu, że oliwki są nietrwałym owocem, który szybko ulega zepsuciu, dlatego długotrwały transport nie wpływa na nie korzystnie i na późniejszą jakość wytłoczonej z nich oliwy.
W gajach oliwnych Nobleza del Sur tłocznia usytuowana jest w tak bliskiej odległości, że czas od momentu zbiorów do momentu wytłoczenia oliwy, zajmuje maksymalnie 4 godz.
Aby otrzymać dobrej jakości oliwę potrzeba 5 - 7 kg owoców, oliwy Nobleza Del Sur wyciskane są z 10-14 kg owoców !
Mija dziesięć lat odkąd rozpoczęła się droga, którą obrała Lola Sagra, przejmują pieczę nad rodzinną firmą.
Drogi, którą cały czas podąża i której przyświeca cel, aby produkowana przez nią oliwa była jak najwyzszej jakości.
Dla uczczenia rocznicy i w podziękowaniu za towarzyszenie jej, w tej często wyboistej drodze, powstało Centenarium Premium, w specjalnej, jubileuszowej edycji.
Jak zwykle w pięknym opakowaniu.