Zestaw oliw Oro Bailen 2 x 500 ml 2022/23
Opis
Picual i Arbquina Oro Bailén 500 ml w opakowaniu 2022/23
Zestaw dwóch oliw zamkniętych w eleganckim opakowaniu, wyrazista i pikantna oliwa Picual i aromatyczna Arbequina.
Taki zestaw będzie oryginalnym i zdrowym pomysłem na prezent dla tych, którzy kochają dobrą kuchnię i potrafią docenić smak najwyższej jakości oliwy.
Oliwa Picual Oro Bailén 500 ml 2022/23
Zbiory: październik 2022
Kolor: jasnozielony
Kwasowość: 0,09%
Smak: wyrazisty, słodkawy, gorzko-pikantny, doskonale zbalansowany
Zapach: intensywnie owocowy, z aromatem świeżych oliwek i trawy, zielonych pomidorów, bananów i migdałów
Region: Jaén (Andaluzja)
Termin ważności: maj 2024
Doskonała do:
- grillowanych i pieczonych mięs
- carpaccio
- świeżego pieczywa
- makaronów
- sosów
- wszelkiego rodzaju past
Oliwy Oro Bailén to oliwy wyciśnięte z oliwek zebranych w gajach oliwnych, położonych u podnóża Sierra Morena, północnego pasma górskiego prowincji Jaén, należących do rodziny Galves-Gonzales.
W czasie zbiorów oliwki cały dzień są zbierane i natychmiast transportowane do młyna, a dzięki umiejscowieniu tłoczni na terenie gaju oliwnego, zajmuje to zaledwie od dwóch do czterech godzin, od momentu zbioru do momentu wyciśnięcia soku. Tak krótki czas obchodzenia się z owocami daje oliwie wyjątkową świeżość i wpływa na jej najwyższą jakość. Jeśli dodamy do tego bardzo niską temperaturę tłoczenia - poniżej 22°C, która jest bardzo ważnym czynnikiem, ponieważ w temperaturze powyżej 27°C traci się wiele cennych właściwości, które zawiera świeży owoc oliwki, otrzymujemy tę wyjątkową oliwę Reserva Familiar Picual Oro Bailen. Oliwę, która jest po prostu przepyszna, pięknie pachnie i odznacza się bardzo niską kwasowością - 0,1 %. Mamy więc do czynienia z oliwą Premium, dla której kwasowość nie może przekroczyć 0,3%!
Oliwy Oro Bailén to jedne z najczęściej nagradzanych oliw na świecie !
Odmiana Picual
Picual to najbardziej popularna i długowieczna odmiana wśród uprawianych drzew oliwnych. Gatunek pochodzący ze słonecznej Hiszpanii doskonale nadaje się do zaadaptowania także w mniej łaskawym klimacie, gdyż dość szybko owocuje (po około 2-3 latach), jest odporna na większe amplitudy temperatur i dobrze znosi przymrozki. Nazwa oliwy pochodzi od podłużnego kształtu owocu (pico znaczy szczyt, dzióbek).
Z prawie 900000 ha upraw odmiany Picual w Andaluzji, prawie połowa znajduje się w prowincji Jaen. Rolnicy rzadko mówią o niej Picual, częściej można usłyszeć Marteña, od nazwy miasteczka jej pochodzenia w prowincji Jaen - Martos.
Odmiana Picual daje ciągłe i obfite plony, rok po roku, przez co jest bardzo ceniona. Oliwa z tej odmiany oliwek, charakteryzuje się pikantnością i goryczką. Z wczesnych zbiorów otrzymujemy wspaniały sok z oliwek, z charakterystycznymi zielonymi nutami trawy, pomidora i figowca.
Jedno szczepowa oliwa z oliwek Picual Oro Bailén to prawdziwa rekordzistka w ilości przyznawanych najważniejszych, światowych nagród.
- THE BEST w przewodniku FLOS OLEI 2021
- Złoty medal i nagroda dla najlepszej pliwy Picual Expooliva Hiszpania 2021
- Złoty medal w Japonii Olive Japan 2021
- Złoty medal w Nowym Jorku NYIOOC 2021
- 99/100 punktów w przewodniku FLOS OLEI 2020
- Tytuł najlepszej oliwy świata, Evooleum 2020
- Złoty medal w Nowym Jorku, NYIOOC 2020
- Złoty medal w międzynarodowym konkursie w Los Angeles 2019
- Pierwsza 10-ka najlepszych oliw świata i najlepsza oliwa oliwa w swojej klasie EVOOLEUM 2019
- Jedna z ośmiu najlepszych oliw z prowincji Jaen JAEN SELECCTION 2019
- Najlepsza oliwa z odmiany Picual, 96/96 punktów, pierwsza 10-ka najlepszych oliw - EVOOLEUM 2018
- Złoty medal Best Olive Oils Nowy Jork 2018
- Złoty medal IOOC Londyn 2018
- Nagroda Ministerstwa Rolnictwa Hiszpania 2018
- Złoty medal w Olive Japan 2017
- Złoty medal w konkursie Extra Virgin Olive Oils Competition w Los Angeles 2017
- Złoty medal w Best Olive Oils w Nowym Jorku 2017
- 4 miejsce wśród najlepszych oliw świata w World's Best Olive Oils 2017
Wielki sukces w międzynarodowym konkursie EVOOLEUM 2017- 5 głównych nagród:
Pierwsza 10-ka najlepszych oliw świata, 96/100 punktów.
- Najlepsza oliwa jednoszczepowa
- Najlepsza oliwa z Hiszpanii
- Najlepsza oliwa Picual
- Najlepsza oliwa: aromat zielonych owoców
Arbequina Oro Bailén 500 ml 2022/23
Zbiory: październik 2022
Kolor: jasnozielony
Kwasowość: 0,09%
Smak: doskonale zbalansowany, początkowo łagodny i delikatny, potem lekko pieprzno - pikantny, zostawia migdałowy posmak
Zapach: świeże oliwki z aromatami skoszonej trawy i zboża przeplatają się z owocowymi aromatami charakterystycznymi dla odmiany Arbequina, takimi jak migdał, jabłko i dojrzały banan
Region: Jaén (Andaluzja)
Doskonała do:
- białych ryb gotowanych i pieczonych
- gotowanych warzyw
- serów
- ciast
- owocowych sałatek
- deserów
- sosów
Wyjątkowa jednoszczepowa oliwa extra virgin wyciśnięta w 100% z oliwek Arbequina rosnących w gajach oliwnych wielokrotnie nagradzanego producenta, Galgon 99 SL. Rodzina Galvez-Gonzales spędziła dużo czasu ulepszając jakość ich oliwy, aby dorównała ich światowej klasy oliwie Picual. Te starania przyniosły pożądany efekt. Otrzymaliśmy oliwę niesamowicie zbalansowaną w owocowości i goryczce, z przyjemnym migdałowym posmakiem.
Cały proces produkcji - od zbiorów, po napełnienie butelek oliwą - odbywa się wyłącznie na własnej plantacji przy bardzo rygorystycznych procedurach jakościowych. Oliwa została wyciśnięta z owoców nie do końca dojrzałych, ma więc lekko pieprzno-pikantny posmak, charakterystyczny dla oliw z wczesnych zbiorów, i jest też świadectwem wysokiej jakości i świeżości oliwy. Świeża oliwka jest cierpka w smaku, a więc i sok z niej wyciśnięty nie powinien być łagodny.
Wczesny zbiór oliwek, krótki czas od zbioru do wyciśnięcia soku z oliwek (maksymalnie 4 godziny, jak w przypadku oliwy Oro Bailen), niska temperatura tłoczenia, która nie przekracza 22 stopni, to wszystko sprawia, że otrzymujemy oliwę najwyższej jakości, z bogactwem witamin i minerałów, o niskiej kwasowości, z wyższą zawartością polifenoli (antyoksydantów) zwalczających wolne rodniki, działających przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwnowotworowo i spowalniając procesy starzenia się.
Odmiana Arbequina
Przez wiele stuleci można było ją znaleźć jedynie w Katalonii; mimo to pod koniec XX wieku zaczęła pojawiać się w innych rejonach Hiszpanii, a w XXI wieku przekształciła sie w ulubioną odmianę na całym świecie. Drzewo o ograniczinym wzroście oraz wysokiej i ciagłej wydajności, jest uznawane za gwiazdę wsród drzew oliwnych. Sok wyciśnięty z tej odmiany, jest łagodny z delikatnie pikantno-gorzkim posmakiem, pięknie pachnie świeżo skoszoną trawą- to jej cecha charakterystyczna. Podczas degustacji osiąga wiele smaków: jabłka, bakalii, pomidorów, świeżej trawy. Warto zaznaczyć, pomimo tego, że mówi się , że pochodzi z Katalonii, została sprowadzona z wschodniego rejonu Morza Śródziemnego przez ówczesnych żeglarzy Regionu Aragońskiego.
Oliwa z oliwek Arbequina Oro Bailén, była wielokrotnie nagradzana na najważniejszych międzynarodowych konkursach:
- 2 miejsce Mario Solinas Quality Award 2020
- TOP 10 Iber Oleum
- Złoty medal Nowy Jork 2020
- Srebrny medal Olive Japan 2020
- Srebrny medal w międzynarodowym konkursie Los Angeles 2019
- Złoty medal i najlepsza oliwa w swojej klasie Los Angeles 2018
- Najlepsza oliwa w swojej klasie Iber Oleum 2018
- Złoty medal IOOC Londyn 2018
- Złoty medal Best Olive Oil w Nowym Jorku 2017
- Złoty medal Extra Virgin Olive Oil Competition Los Angeles 2017
- Miejsce w pierwszej 20. wśród najlepszych oliw świata World's Best Olive Oils 2016/2017
- Złoty medal Monocultivar Włochy 2016
- Złoty medal Terraolivo Izrael 2016
- Złoty medal Athena International Olive Oil Competition Grecja 2016
- Złoty medal International Oil China Competition 2016
- Złoty medal Olive Japan 2016
- Srebrny medal Canada 2016
- Brązowy medal Olive Oil Award Zurich Szwajcaria 2016