Picual Oro Bailen 2,5 l 2019/20

Opis
Oliwa Extra Virgin z oliwek odmiany Picual 2,5 L 2019/20
Zbiory: październik 2019
Kwasowość: 0,1%
Smak: wyrazisty, słodkawy, gorzko-pikantny, doskonale zbalansowany
Zapach: intensywnie owocowy, z aromatem świeżych oliwek i trawy, zielonych pomidorów, bananów i migdałów
Region: Jaén (Andaluzja)
Termin ważności: styczeń 2022
Doskonała do:
- grillowanych i pieczonych mięs
- carpaccio
- świeżego pieczywa
- makaronów
- sosów
Oliwy Oro Bailen to oliwy wyciśnięte z oliwek zebranych w gajach oliwnych, położonych u podnóża Sierra Morena, północnego pasma górskiego prowincji Jaén, należących do rodziny Galves-Gonzales.
W czasie zbiorów oliwki cały dzień są zbierane i natychmiast transportowane do młyna, a dzięki umiejscowieniu tłoczni na terenie gaju oliwnego, zajmuje to zaledwie od dwóch do czterech godzin, od momentu zbioru do momentu wyciśnięcia soku. Tak krótki czas obchodzenia się z owocami daje oliwie jej wyjątkową świeżość i wpływa na jej najwyższą jakość. Jeśli dodamy do tego bardzo niską temperaturę tłoczenia - poniżej 22°C, co jest bardzo ważne, ponieważ w temperaturze powyżej 27°C traci się wiele cennych właściwości, które zawiera świeży owoc oliwki, otrzymujemy tę wyjątkową oliwę Reserva Familiar Picual Oro Bailen. Oliwę, która jest po prostu przepyszna, pięknie pachnie i odznacza się bardzo niską kwasowością - 0,1 %. Mamy więc do czynienia z oliwą Premium, dla której kwasowość nie może przekroczyć 0,3%!
Odmiana Picual
Picual to najbardziej popularna i długowieczna odmiana wśród uprawianych drzew oliwnych. Gatunek pochodzący ze słonecznej Hiszpanii doskonale nadaje się do zaadaptowania także w mniej łaskawym klimacie, gdyż dość szybko owocuje (po około 2-3 latach), jest odporna na większe amplitudy temperatur i dobrze znosi przymrozki. Nazwa oliwy pochodzi od podłużnego kształtu owocu (pico znaczy szczyt, dzióbek).
Z prawie 900000 ha upraw odmiany Picual w Andaluzji, prawie połowa znajduje się w prowincji Jaen. Rolnicy rzadko mówią o niej Picual, częściej można usłyszeć Marteña, od nazwy miasteczka jej pochodzenia w prowincji Jaen - Martos.
Odmiana Picual daje ciągłe i obfite plony, rok po roku, przez co jest bardzo ceniona. Oliwa z tej odmiany oliwek, charakteryzuje się pikantnością i goryczką. Z wczesnych zbiorów otrzymujemy wspaniały sok z oliwek, z charakterystycznymi zielonymi nutami trawy, pomidora i figowca.
Jednoszczepowa oliwa z oliwek Picual Oro Bailen to prawdziwa rekordzistka w ilości przyznawanych najważniejszych, światowych nagród. Oliwa z kampanii 2018/2019, powtórzyła sukces z poprzedniego roku i zdobyła ponownie 98/98 punktów, w najbardziej prestiżowym przewodniku po najlepszych oliwach świata Flos Olei!
Nagrody:
- Pierwsza 10-ka najlepszych oliw świata i najlepsza oliwa w swojej klasie EVOOLEUM 2019 Hiszpania
- Jedna z ośmiu, najlepszych oliw z prowincji Jaen, JAEN SELECCTION 2019
- Najlepsza oliwa z odmiany Picual, 96/96 punktów, pierwsza 10-ka najlepszych oliw świata - EVOOLEUM 2018
- Złoty medal IOOC Londyn 2018
- Złoty medal Best Olive Oils Nowy Jork 2018
- Złoty medal w Olive Japan 2017
- Złoty medal w konkursie Extra Virgin Olive Oils Competition w Los Angeles 2017
- Złoty medal w Best Olive Oils w Nowym Jorku 2017
- 4 miejsce wśród najlepszych oliw świata w World's Best Olive Oils 2017
Wielki sukces w międzynarodowym konkursie EVOOLEUM 2017- 5 głównych nagród:
Oliwa Picual znalazła się w pierwszej 10- ce najlepszych oliw świata, zdobywając 96/100 punktów.
- Najlepsza oliwa jednoszczepowa
- Najlepsza oliwa z Hiszpanii
- Najlepsza oliwa Picual
- Najlepsza oliwa: aromat zielonych owoców