Picual Casa del Aqua 5 l 2023/24
Opis
Oliwa Extra Virgin z oliwek odmiany Picual 5 l 2023/24
Zbiory: listopad 2023
Kolor: złoto-zielony
Kwasowość: 0,13%
Smak: średnio intensywna, początkowo słodkawa, z delikatnie pikantno-goryczkowym posmakiem.
Zapach:Wyczuwalny jest aromat zielonych, jak i dojrzałych owoców, pomidorów i migdałów. Wśród aromatów przewija się również aromat zielonych liści i świeżych oliwek.
Region: Andaluzja (Jaén)
Produkcja: Oliwa extra virgin, wyciskana na zimno, w temperaturze 21 C, 2-4 godziny po zbiorach.
Termin ważności: październik 2025
Doskonała do:
- dressingu
- potraw mięsnych
- pieczonych mięs
- carpaccio
- past
Casa del Aqua to drugi gaj oliwny producenta Galgon 99 S.L.
Ich gaje oliwne to prawdziwa fabryka oleju. Z zebranych z nich owoców otrzymujemy sok w całkowicie naturalny sposób, bez jakichkolwiek ulepszeń, bez dodatków środków chemicznych, bez rafinacji.
Jedyną rzeczą jaka odbywa się w młynie, jest jego ekstarkcja w niskiej temperaturze. To mniej więcej tak, jak wyciskalibyśmy sok z pomarańczy, wkładając świeże owoce do wyciskarki.
Cały proces odbywa się na miejscu, od zbiorów, przez ekstrakcję po napełnienie butelek oliwą. Taki proces daje nam pewność, że to co jest najcenniejsze w owocu oliwki, otrzymujemy zamknięte w butelce.
Piękny aromat, doskonały smak i wartości prozdrowotne, wszystko to znajduje się w tej oliwie:)
Odmiana Picual
Picual to najbardziej popularna i długowieczna odmiana wśród uprawianych drzew oliwnych. Gatunek pochodzący ze słonecznej Hiszpanii doskonale nadaje się do zaadaptowania także w mniej łaskawym klimacie, gdyż dość szybko owocuje (po około 2-3 latach), jest odporna na większe amplitudy temperatur i dobrze znosi przymrozki.
Z prawie 900000 ha upraw odmiany Picual w Andaluzji, prawie połowa znajduje się w prowincji Jaen. Rolnicy rzadko mówią o niej Picual, częściej można usłyszeć Marteña, od nazwy miasteczka jej pochodzenia w prowincji Jaen - Martos.
Odmiana Picual daje ciągłe i obfite plony, przez co jest bardzo ceniona. Oliwa z tej odmiany oliwek, charakteryzuje się pikantnością i goryczką. Z wczesnych zbiorów otrzymujemy wspanialy sok z oliwek, z charakterystycznymi zielonymi nutami trawy, pomidora i figowca