Picual BIO 500 ml 2023/24
Opis
Picual BIO 500 ml 2023/24
Zbiory: październik 2023
Kolor: jasno zielony
Kwasowość: 0,14 %
Polifenole (mg/kg): 558
Smak: słodkawy, delikatnie gorzko-pikantny, doskonale zbalansowany
Zapach: zielonych pomidorów i bananów, migdałów
Region: Jaén (Andaluzja)
Termin ważności: kwiecień 2025
Doskonała do:
- grillowanych i pieczonych mięs
- carpaccio
- makaronów
- serów
- świeżego chleba
- wszelkiego rodzaju past
Absolutnie niezwykła oliwa, o doskonale zbalansowanym delikatnie gorzko-pikantnym smaku.
Oro Bailen długo przygotowywała się do tej produkcji, ale warto było czekać, ponieważ wyszła z tego prawdziwa oliwna perełka.
Jasnozielony, soczysty kolor, intensywny zapach świeżo wyciśniętych owoców, gęsta konsystencja i ten smak z delikatną goryczką!
Ze świeżym chlebem można jeść bez końca:)
Oliwy Oro Bailén to oliwy wyciśnięte z oliwek zebranych w gajach oliwnych, położonych u podnóża Sierra Morena, północnego pasma górskiego prowincji Jaén, należących do rodziny Galves-Gonzales.
W czasie zbiorów oliwki cały dzień są zbierane i natychmiast transportowane do młyna, a dzięki umiejscowieniu tłoczni na terenie gaju oliwnego, zajmuje to zaledwie od dwóch do czterech godzin, od momentu zbioru do momentu wyciśnięcia soku. Tak krótki czas obchodzenia się z owocami daje oliwie wyjątkową świeżość i wpływa na jej najwyższą jakość. Jeśli dodamy do tego bardzo niską temperaturę tłoczenia - poniżej 22°C, która jest bardzo ważnym czynnikiem, ponieważ w temperaturze powyżej 27°C traci się wiele cennych właściwości, które zawiera świeży owoc oliwki, otrzymujemy tę wyjątkową oliwę Reserva Familiar Picual Oro Bailen. Oliwę, która jest po prostu przepyszna, pięknie pachnie i odznacza się bardzo niską kwasowością - 0,1 %. Mamy więc do czynienia z oliwą Premium, dla której kwasowość nie może przekroczyć 0,3%!
Oliwy Oro Bailén to jedne z najczęściej nagradzanych oliw na świecie !
Nagrody:
- Medal Extra Gold, ECOTRAMA Hiszpania 2021
- Złoty medal Olive Japan 2021