Picual 750 ml 2023/24
Opis
Zbiory: październik 2023
Kolor: jasnozielony
Kwasowość: 0,11%
Smak: wyrazisty, słodkawy, gorzko-pikantny, doskonale zbalansowany
Zapach: intensywnie owocowy, z aromatem świeżych oliwek i trawy, zielonych pomidorów, bananów i migdałów
Region: Jaén (Andaluzja)
Termin ważności: maj 2025
Doskonała do:
- grillowanych i pieczonych mięs
- carpaccio
- świeżego pieczywa
- makaronów
- sosów
- wszelkiego rodzaju past
Picual to flagowy produkt Oro Bailén.
To ciesząca sie ogromnym uznaniem, jedna z najczęściej nagradzanych oliw na świecie.
Oliwy Oro Bailén to oliwy wyciśnięte z oliwek zebranych w gajach oliwnych należących do rodziny Galves-Gonzales, położonych u podnóża Sierra Morena, północnego pasma górskiego prowincji Jaén.
W czasie zbiorów oliwki cały dzień są zbierane i natychmiast transportowane do młyna, a dzięki umiejscowieniu tłoczni na terenie gaju oliwnego, ten czas wynosi zaledwie od dwóch do czterech godzin, od momentu zbioru do momentu wyciśnięcia soku.
Tak krótki czas obchodzenia się z owocami i optymalny termin zbiorów, daje oliwie wyjątkową świeżość i wpływa na jej najwyższą jakość.
Bardzo niska temperatura tłoczenia - poniżej 22°C, pozwala zachować wszystko to, co w owocu oliwki jest najcenniejsze.
Odmiana Picual
Picual to najbardziej popularna i długowieczna odmiana wśród uprawianych drzew oliwnych. Gatunek pochodzący ze słonecznej Hiszpanii doskonale nadaje się do zaadaptowania także w mniej łaskawym klimacie, gdyż dość szybko owocuje (po około 2-3 latach), jest odporna na większe amplitudy temperatur i dobrze znosi przymrozki. Nazwa oliwy pochodzi od podłużnego kształtu owocu (pico znaczy szczyt, dzióbek).
Z prawie 900000 ha upraw odmiany Picual w Andaluzji, prawie połowa znajduje się w prowincji Jaen. Rolnicy rzadko mówią o niej Picual, częściej można usłyszeć Marteña, od nazwy miasteczka jej pochodzenia w prowincji Jaén - Martos.
Odmiana Picual daje ciągłe i obfite plony, rok po roku, przez co jest bardzo ceniona. Oliwa z tej odmiany oliwek, charakteryzuje się pikantnością i goryczką. Z wczesnych zbiorów otrzymujemy wspaniały sok z oliwek, z charakterystycznymi zielonymi nutami trawy, pomidora i figowca.
Jednoszczepowa oliwa z oliwek Picual Oro Bailén to prawdziwa rekordzistka w ilości przyznawanych najważniejszych, światowych nagród.
- Najlepsza oliwa Picual prowincji Jaen Expoliva 2022
- 99/100 punktów w przewodniku FLOS OLEI 2022
- Złoty medal Olive Japan 2022
- Złoty medal Londyn IOOC 2022
- Złoty medal Dubai 2022
- THE BEST w przewodniku FLOS OLEI 2021
- Złoty medal i nagroda dla najlepszej pliwy Picual Expooliva Hiszpania 2021
- Złoty medal w Japonii Olive Japan 2021
- Złoty medal w Nowym Jorku NYIOOC 2021
- 99/100 punktów w przewodniku FLOS OLEI 2020
- Tytuł najlepszej oliwy świata, Evooleum 2020
- Złoty medal w Nowym Jorku, NYIOOC 2020
- Złoty medal w międzynarodowym konkursie w Los Angeles 2019
- Pierwsza 10-ka najlepszych oliw świata i najlepsza oliwa oliwa w swojej klasie EVOOLEUM 2019
- Jedna z ośmiu najlepszych oliw z prowincji Jaen JAEN SELECCTION 2019
- Najlepsza oliwa z odmiany Picual, 96/96 punktów, pierwsza 10-ka najlepszych oliw - EVOOLEUM 2018
- Złoty medal Best Olive Oils Nowy Jork 2018
- Złoty medal IOOC Londyn 2018
- Nagroda Ministerstwa Rolnictwa Hiszpania 2018
- Złoty medal w Olive Japan 2017
- Złoty medal w konkursie Extra Virgin Olive Oils Competition w Los Angeles 2017
- Złoty medal w Best Olive Oils w Nowym Jorku 2017
- 4 miejsce wśród najlepszych oliw świata w World's Best Olive Oils 2017
Wielki sukces w międzynarodowym konkursie EVOOLEUM 2017- 5 głównych nagród:
Pierwsza 10-ka najlepszych oliw świata, 96/100 punktów.
- Najlepsza oliwa jednoszczepowa
- Najlepsza oliwa z Hiszpanii
- Najlepsza oliwa Picual
- Najlepsza oliwa: aromat zielonych owoców