Oliwa dla dzieci 250 ml 2021/22
Opis
Oliwa dla dzieci 250 ml 2021/22
Zbiory: październik 2021
Kolor: zielono-żółty
Smak: owocowa, delikatna oliwa z odmian Arbequina i Picual.
Zapach: słodkie i świeże, owocowe aromaty jabłek i bananów.
Kwasowość: 0,2%
Termin ważności: maj 2023
Produkcja: oliwa tłoczona na zimno, maksymalnie 4 godziny od momentu zbiorów. 1 litr oliwy uzyskano wyciskając sok z 8 -10 kg owoców.
Oliwa stworzona specjalnie dla dzieci. W pięknym opakowaniu, o delikatnie owocowym aromacie. Pełna witamin, polifenoli i minerałów.
Owoce zostały zebrane bardzo wcześnie, z wielką starannością i dbałością, tak aby można było zachować jak najwięcej dobra, znajdujacego się w owocu oliwki.
Mieszanka dwóch odmian oliwek Arbequiny i Picual w odpowiednich proporcjach, dała nam łagodną oliwę z delikatnie owocowym posmakiem. Urocze opakowanie dodatkowo zachęca Małych Smakoszy do używania jej, aby dosmaczyć swoje potrawy.
Nobleza del Sur to rodzinna firma, której początki sięgają 1640 roku, kiedy to przodek Miguel Sanchez Sagra posadził gaj oliwny i zaczął tłoczyć oliwę. Od dwunastu pokoleń rodzina Peñuelas-Sagra kontynuuje jego dzieło, dbając o ten sam gaj oliwny, łącząc tradycję z nowoczesnością i dążąc tym samym do uzyskania jak najlepszej oliwy. Jest on położony w sercu prowincji Jaen, której mieszkańcy cieszą się jedną z najwyższych na świecie średnia długością życia, która wynosi - 83 lata i gdzie panuje unikalny śródziemnomorski klimat.
Podczas każdych zbiorów selekcjonuje się tylko najlepsze oliwki w odpowiednim momencie dojrzewania, aby uzyskać intensywny aromat, doskonale zbalansowany smak i zachować całe bogactwo właściwości, jakie posiada owoc oliwki. Bardzo krótki czas od momentu zbiorów owoców do wyciśnięcia z nich soku to bardzo ważny element całego procesu. Oliwki to nietrwały owoc, który szybko ulega zepsuciu, dlatego długotrwały transport nie wpływa na nie korzystnie a co za tym idzie, na późniejszą jakość wytłoczonej z nich oliwy. W gajach oliwnych Nobleza del Sur tłocznia usytuowana jest w tak bliskiej odległości, że czas od momentu zbiorów do momentu wytłoczenia oliwy zajmuje maksymalnie 4 godz. Aby otrzymać dobrej jakości oliwę potrzeba 5 - 7 kg owoców, oliwy z NdS wyciskane są z dwa razy większej ilości