Oliwa Reserva Familiar z odmiany Picual

rfamiliar2b-1-1.jpg
  • promocja
Dostępność: brak towaru
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 37,00 zł 45,00 zł 37.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Oliwa z oliwek odmiany Picual 500 ml

Zbiory: koniec listopada

Kolor: zielono-żółty

Kwasowość: 0,2%

Smak: Dobrze zbalansowany pomiędzy delikatną goryczą a ostrością

Zapach: Dojrzałych owoców

Produkcja: Litr oliwy uzyskano, wyciskając sok z 7-9 kg owoców, maksymalnie 4 godziny od momentu zbioru

Region: Andaluzja

Doskonała do:

  • mięs wszelkiego rodzaju
  • makaronu i pizzy
  • serów
  • białych ryb 
  • sosów

Nobleza del Sur, rodzinna firma, której początki sięgają 1640 roku, kiedy to przodek Miguel Sanchez Sagra posadził gaj oliwny i zaczął tłoczyć oliwę. Od dwunastu pokoleń rodzina Peñuelas-Sagra kontynuuje jego dzieło, dbając o ten sam gaj oliwny, łącząc tradycję z nowoczesnością i dążąc tym samym do uzyskania jak najlepszej oliwy. Jest położony w prowincji Jaen (której mieszkańcy cieszą się jedną z najwyższych na świecie średnią długością życia - 83 lata), gdzie panuje unikalny śródziemnomorski klimat a pobliska rzeka Guadalimar daje mnóstwo porannej wilgoci , naturalnie nawilżając glebę.

Podczas każdych zbiorów selekcjonuje się tylko najlepsze oliwki w odpowiednim momencie dojrzewania, aby uzyskać intensywny aromat, doskonale zbalansowany smak i zachować całe bogactwo właściwości, jakie posiada oliwka: witaminy A,D,C,E, związki mineralne, polifenole. Owoce zebrane wcześnie, nie do końca dojrzałe zawierają znacznie większą ilość polifenoli i dają lekko gorzko - pikantny posmak. Oliwka to nietrwały owoc , szybko ulega zepsuciu, dlatego długotrwały transport nie wpływa na nie dobrze a co za tym idzie na jakość wytłoczonej z nich oliwy. W gajach oliwnych Nobleza del Sur tłocznia usytuowana jest w tak bliskiej odległości, że czas od momentu zbioru do momentu wyciśnięcia oliwy zajmuje maksymalnie 4 godz.

Niekwestionowanym znakiem najwyższej jakości oliwy jest jej niska kwasowość. Im bardziej dba się o drzewa oliwne i staranniej wytłacza oliwę, tym rezultat jest lepszy i mniejsza kwasowość. Wczesny termin zbiorów, krótki czas od zbiorów do wytłoczenia, świeżośc owoców, to wzsystko składa się na niską kwasowość i wysoką jakość oliwy. Oliwy z Nobleza del Sur nie przekraczają kwasowości 0,2%, gdzie najwyższej jakości oliwa extra virgin powinna mieć kwasowość nie wyższą niż 0,8%, a oliwy Premium nie wyższą niż 0,3%. Zebrane oliwki bardzo szybko psują się, uszkadzają i zaczynają pleśnieć. Dlatego tak ważne jest, aby czas od momentu zbioru owoców do ich wyciśnięcia był jak najkrótszy.

 

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl