Hojiblanca 500 ml 2023/24
Opis
Oliwa Extra Virgin z oliwek odmiany Hojiblanca 500 ml 2023/234
Zbiory: październik 2023
Kolor: żółto-zielony
Kwasowość: 0,12%
Polifenole: 428 mg/kg
Smak: początkowo słodki, przechodzi w delikatnie gorzko-pikantny
Zapach: wyczuwalne są nuty warzyw takich jak karczoch i pomidor, w mniejszym stopniu, owocowe aromaty zielonego banana i jabłek, a także kopru, mięty i czarnej porzeczki
Region: Andaluzja
Termin ważności: kwiecień 2025
Doskonała do:
- mięs
- ryb
- świeżego chleba
- warzyw
Hojiblanca, to inaczej biały liść, od białego nalotu na spodniej stronie liści. Odmiana pochodzi z Hiszpanii, z Andaluzji z okolic Cordoby.
Oliwy Oro Bailén to oliwy wyciśnięte z oliwek zebranych w gajach oliwnych, położonych u podnóża Sierra Morena, północnego pasma górskiego prowincji Jaén, należących do rodziny Galves-Gonzales.
W czasie zbiorów oliwki cały dzień są zbierane i natychmiast transportowane do młyna, a dzięki umiejscowieniu tłoczni na terenie gaju oliwnego, zajmuje to zaledwie od dwóch do czterech godzin, od momentu zbioru do momentu wyciśnięcia soku. Tak krótki czas obchodzenia się z owocami daje oliwie jej wyjątkową świeżość i wpływa na najwyższą jakość i pozwala zachować cudowny aromat świeżo zerwanych owoców. Dodajmy do tego, że oliwy Oro Bailen tłoczone są w bardzo niskiej temperaturze - poniżej 22°C, co jest bardzo istotne, ponieważ w temperaturze powyżej 27°C traci się wiele cennych właściwości, które zawiera świeży owoc oliwki.
Nagrody:
- Złoty meal w Nowym Jorku NYIOOC 2020
- Złoty medal Olive Japan 2020
- Złoty medal w międzynarodowym konkursie w Los Angeles 2019
- Złoty medal w Japonii, Olive Japan 2019
- Platynowy medal w międzynarodowym konkursie w Londynie London IOOC 2019
- Złoty medal Olive D’Or w Kanadzie 2019