ECO DAY z odmiany Picual 100 ml 2022/23
Opis
Oliwa ECO DAY z odmiany Picual, z upraw ekologicznych 100 ml 2022/23
Zbiory: październik 2022
Kolor: zielony
Kwasowość: 0,1%
Smak: bardzo zrównoważony, z delikatnym posmakiem gorzko-pikantnym
Zapach: nuty ziołowe i owocowe aromaty zielonych jabłek i banana
Produkcja: 1 litr oliwy uzyskano wyciskając sok z 10 -14 kg owoców, maksymalnie 4 godziny od momentu zbioru.
Region: Andaluzja
Termin ważności: maj 2024
Doskonała do:
- mięsa przyrządzanego na wszystkie sposoby
- ryb
- pizzy i makaronów
- serów
Oliwa Eco Day jest zamknięta w pięknej butelce i pochodzi z upraw ekologicznych.
Gaj oliwny Vista Alegre Eco-Day Nobleza del Sur nawożony jest organicznie, tylko przy użyciu naturalnych środków ochrony roślin i naturalnych nawozów.
Nobleza del Sur to rodzinna firma, której początki sięgają 1640 roku, kiedy przodek Miguel Sanchez Sagra posadził gaj oliwny i zaczął tłoczyć oliwę. Od dwunastu pokoleń rodzina Peñuelas-Sagra kontynuuje jego dzieło, dbając o ten sam gaj oliwny, łącząc tradycję z nowoczesnością i dążąc do uzyskania jak najlepszej oliwy. Gaj położony jest w prowincji Jaén w Andaluzji, światowej stolicy oliwy, której mieszkańcy cieszą się jedną z najwyższych na świecie średnią długością życia, wynoszącą 83 lata!
W Nobleza del Sur, podczas każdych zbiorów, selekcjonuje się tylko najlepsze oliwki w odpowiednim momencie dojrzewania, aby uzyskać intensywny aromat, doskonale zbalansowany smak i zachować całe bogactwo właściwości, jakie posiada oliwka: witaminy A,D,C,E, związki mineralne, polifenole. Owoce zebrane wcześnie, nie do końca dojrzałe zawierają znacznie większą ilość polifenoli i dają lekko gorzko - pikantny posmak. Oliwka to nietrwały owoc, szybko ulega zepsuciu, dlatego długotrwały transport nie wpływa na nie dobrze a co za tym idzie na jakość wytłoczonej z nich oliwy. W gajach oliwnych Nobleza Del Sur tłocznia usytuowana jest w tak bliskiej odległości, że czas od momentu zbioru do momentu wyciśnięcia oliwy zajmuje maksymalnie 4 godz. Aby otrzymać litr dobrej oliwy potrzeba 5 - 7 kg owoców, oliwy z Nobleza Del Sur wyciskane są z 10 - 14 kg owoców!
Nagrody:
- Złoty medal w Nowym Jorku, NYIOOC 2020
- Najlepsza oliwa z Hiszpanii i medal Extra Gold w międzynarodowym konkursie BIOL 2020
- Złoty medal w Japonii, Olive Japan 2020
- Najlepsza oliwa w swojej kategorii w konkursie w Nowym Jorku, NYIOOC 2019
- Złoty medal w Japonii, Olive Japan 2019
- Nagroda na targach EXPOOLIVA, Hiszpania 2019