ECO DAY 500 ML W OPAKOWNIU 2022/23
Opis
Oliwa ECO DAY z odmiany Picual z upraw ekologicznych 500 ml 2022/23 w opakowaniu
Zbiory: październik 2022
Kolor: zielony
Kwasowość: 0,13%
Polifenole: 442 mg/kg
Smak: intensywny, z posmakiem gorzko-pikantnym
Zapach: nuty ziołowe i owocowe aromaty zielonych jabłek i banana
Produkcja: 1 litr oliwy uzyskano wyciskając sok z 10 -14 kg owoców, maksymalnie 4 godziny od momentu zbioru.
Region: Andaluzja
Doskonała do:
- mięsa przyrządzanego na wszystkie sposoby
- ryb
- pizzy i makaronów
- serów
Oliwa Eco Day zamknięta jest w pięknej butelce, pochodzi z upraw ekologicznych i jest jedną z najczęściej nagradzanych oliw organicznych na świecie.
Swoją wysoką jakość i niepowtarzalny smak, zawdzięcza ciężkiej pracy, pasji i ogromnej wiedzy całej rodziny Sagra. Duży wpływ ma również unikalny, kontynentalny śródziemnomorski klimat, panujący w prowincji Jaen i żyzne gleby, w pobliżu przepływającej tam rzeki Guadalimar.
Nobleza del Sur to rodzinna firma, której początki sięgają 1640 roku, kiedy przodek Miguel Sanchez Sagra posadził gaj oliwny i zaczął tłoczyć oliwę.
Od dwunastu pokoleń rodzina Peñuelas-Sagra kontynuuje jego dzieło, dbając o ten sam gaj oliwny. Cały czas wierni tradycji, którą łączą z nowoczesnością i nowymi technologiami, dążą do uzyskania jak najlepszych efektów, których finalnym produktem jest ta doskonała oliwa, którą możemy Państwu zaoferować.
W Nobleza del Sur, podczas każdych zbiorów selekcjonuje się tylko najlepsze oliwki w odpowiednim momencie dojrzewania, aby uzyskać intensywny aromat, doskonale zbalansowany smak i zachować całe bogactwo właściwości, jakie posiada ten owoc: witaminy A,D,C,E, związki mineralne, polifenole. Owoce zebrane wcześnie, nie do końca dojrzałe zawierają znacznie większą ilość polifenoli i dają lekko gorzko - pikantny posmak.
Bardzo krótki czas od momentu zbioru owoców do wyciśnięcia z nich soku, to bardzo ważny element całego procesu.
A to z tego względu, że oliwki są nietrwałym owocem, który szybko ulega zepsuciu, dlatego długotrwały transport nie wpływa na nie korzystnie i na późniejszą jakość wytłoczonej z nich oliwy.
W gajach oliwnych Nobleza Del Sur tłocznia usytuowana jest w tak bliskiej odległości, że czas od momentu zbioru do momentu wyciśnięcia oliwy zajmuje maksymalnie 4 godz. Aby otrzymać litr dobrej oliwy potrzebne jest 5 - 7 kg owoców, oliwy z Nobleza Del Sur wyciskane są z 10 - 14 kg owoców!
Nagrody:
- Złoty medal Olive Japan 2021
- Medal Extra Gold, BIOL Włochy 2021
- Finalistka konkursu Leone D'Oro Włochy 2021
- Złoty medal w Nowym Jorku, NYIOOC 2020
- Najlepsza oliwa organiczna świata, Leone D'Oro Włochy 2020
- Najlepsza oliwa z Hiszpanii i medal Extra Gold w międzynarodowym konkursie BIOL 2020
- Złoty medal w Japonii, Olive Japan 2020
- Najlepsza oliwa w swojej kategorii w konkursie w Nowym Jorku, NYIOOC 2019
- Złoty medal w Japonii, Olive Japan 2019
- Nagroda na targach EXPOOLIVA, Hiszpania 2019