Dwie oliwy 2,5 l i Arbequina 250ml 2019/20

zestaw (1).jpg
  • nowość
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 284,00 zł 284.00
ilość zestaw
dodaj do przechowalni

Produkty w zestawie

Aby dodać zestaw do koszyka, wybierz wymagane warianty dla każdego z produktów.

Oliwa Arbequina Oro Bailen 2,5 l 2019/20

Oliwa Arbequina Oro Bailen 2,5 l 2019/20 zobacz galerię (2)
Oliwa Arbequina Oro Bailen 2,5 l 2019/20

Producent: Oro Bailen

Ilość w zestawie: 1 szt.

139,00 zł Taniej w zestawie!

Picual Oro Bailen 2,5 l 2019/20

Picual Oro Bailen 2,5 l 2019/20 zobacz galerię (2)
Picual Oro Bailen 2,5 l 2019/20

Producent: Oro Bailen

Ilość w zestawie: 1 szt.

139,00 zł Taniej w zestawie!

Oliwa Arbequina Oro Bailen 250 ml 2019/20

Oliwa Arbequina Oro Bailen 250 ml 2019/20
Oliwa Arbequina Oro Bailen 250 ml 2019/20

Producent: Oro Bailen

Ilość w zestawie: 1 szt.

28,00 zł Taniej w zestawie!

Opis

Zestaw dwóch oliw 2,5 l Picual i Arbequina, Arbequina 250 ml

 

Oliwa Reserva Familiar Picual 2,5 l 2019/20

 

Zbiory: październik 2019

Kolor: jasnozielony

Kwasowość: 0,1%

Smak: wyrazisty, słodkawy, gorzko-pikantny, doskonale zbalansowany

Zapach: intensywnie owocowy, z aromatem świeżych oliwek i trawy, zielonych pomidorów, bananów i migdałów

Region: Jaén (Andaluzja)

Termin ważności: styczeń 2022

Doskonała do:

  • grillowanych i pieczonych mięs
  • carpaccio
  • świeżego pieczywa
  • makaronów
  • sosów
  • wszelkiego rodzaju past

 Picual Oro Bailen, to w 2019 roku najlepsza oliwa świata według przewodnika EVOOLEUM!

 

Oliwy Oro Bailen to oliwy wyciśnięte z oliwek zebranych w gajach oliwnych, położonych u podnóża Sierra Morena, północnego pasma górskiego prowincji Jaén, należących do rodziny Galves-Gonzales. 

W czasie zbiorów oliwki cały dzień są zbierane i natychmiast transportowane do młyna, a dzięki umiejscowieniu tłoczni na terenie gaju oliwnego, zajmuje to zaledwie od dwóch  do czterech godzin, od momentu zbioru do momentu wyciśnięcia soku. Tak krótki czas obchodzenia się z owocami daje oliwie wyjątkową świeżość i wpływa na jej najwyższą  jakość. Jeśli dodamy do tego bardzo niską temperaturę tłoczenia - poniżej 22°C, która  jest bardzo ważnym czynnikiem, ponieważ w temperaturze powyżej 27°C traci się wiele cennych właściwości, które zawiera  świeży owoc oliwki, otrzymujemy tę wyjątkową oliwę Reserva Familiar Picual Oro Bailen. Oliwę, która jest po prostu przepyszna, pięknie pachnie i odznacza się bardzo niską kwasowością - 0,1 %. Mamy więc do czynienia z oliwą Premium, dla której kwasowość nie może przekroczyć 0,3%!

Odmiana Picual

Picual to najbardziej popularna i długowieczna odmiana wśród uprawianych drzew oliwnych. Gatunek pochodzący ze słonecznej Hiszpanii doskonale nadaje się do zaadaptowania także w mniej łaskawym klimacie, gdyż dość szybko owocuje (po około 2-3 latach), jest odporna na większe amplitudy temperatur i dobrze znosi przymrozki. Nazwa oliwy pochodzi od podłużnego kształtu owocu (pico znaczy szczyt, dzióbek).

Z prawie 900000 ha upraw odmiany Picual w Andaluzji, prawie połowa znajduje się w prowincji Jaen. Rolnicy rzadko mówią o niej Picual, częściej można usłyszeć Marteña, od nazwy miasteczka jej pochodzenia w prowincji Jaen - Martos.

Odmiana Picual daje ciągłe i obfite plony, rok po roku, przez co jest bardzo ceniona. Oliwa z tej odmiany oliwek, charakteryzuje się pikantnością i goryczką. Z wczesnych zbiorów otrzymujemy wspaniały sok z oliwek, z charakterystycznymi zielonymi  nutami trawy, pomidora i figowca.

Jednoszczepowa oliwa z oliwek Picual Oro Bailen to prawdziwa rekordzistka w ilości przyznawanych  najważniejszych, światowych nagród.O liwa z kampanii 2019/2020, powtórzyła sukces i zdobyła ponownie 99/100 punktów w  najbardziej prestiżowym przewodniku po najlepszych oliwach świata Flos Olei!

  • Tytuł najlepszej oliwy świata, Evooleum 2020
  • Złoty medal w Nowym Jorku, NYIOOC 2020
  • Złoty medal w międzynarodowym konkursie w Los Angeles 2019
  • Pierwsza 10-ka najlepszych oliw świata i najlepsza oliwa oliwa w swojej klasie EVOOLEUM 2019   
  • Jedna z ośmiu najlepszych oliw z prowincji Jaen  JAEN SELECCTION 2019
  • Najlepsza oliwa z odmiany Picual, 96/96 punktów, pierwsza 10-ka najlepszych oliw - EVOOLEUM 2018 
  • Złoty medal Best Olive Oils Nowy Jork 2018
  • Złoty medal IOOC Londyn 2018
  • Nagroda Ministerstwa Rolnictwa Hiszpania 2018
  • Złoty medal w Olive Japan 2017
  • Złoty medal w konkursie Extra Virgin Olive Oils Competition w Los Angeles 2017
  • Złoty medal w Best Olive Oils w Nowym Jorku 2017
  • 4 miejsce wśród najlepszych oliw świata w World's Best Olive Oils 2017

Wielki sukces w międzynarodowym konkursie EVOOLEUM 2017- 5 głównych nagród:

 Pierwsza 10-ka najlepszych oliw świata, 96/100 punktów.

  • Najlepsza oliwa jednoszczepowa
  • Najlepsza oliwa z Hiszpanii
  • Najlepsza oliwa Picual
  • Najlepsza oliwa: aromat zielonych owoców

 

Arbequina Oro Bailen 2019/20

Zbiory: październik 2019

Kolor: jasnozielony

Kwasowość: 0,12%

Smak: doskonale zbalansowany, początkowo łagodny i delikatny, potem lekko pieprzno - pikantny, zostawia migdałowy posmak

Zapach: świeże oliwki z aromatami skoszonej trawy i zboża przeplatają się z owocowymi aromatami charakterystycznymi dla odmiany Arbequina, takimi jak migdał, jabłko i dojrzały banan

Region: Jaén (Andaluzja)

Termin ważności: styczeń 2022 (2,5 l), maj 2021 (250 ml)

Doskonała do:

  • białych ryb gotowanych i pieczonych
  • gotowanych warzyw
  • serów
  • ciast
  • owocowych sałatek
  • deserów
  • sosów

 

Wyjątkowa jednoszczepowa oliwa extra virgin wyciśnięta w 100% z oliwek Arbequina rosnących w gajach oliwnych wielokrotnie nagradzanego producenta, Galgon 99 SL. Rodzina Galvez-Gonzales spędziła dużo czasu ulepszając jakość ich oliwy, aby dorównała ich światowej klasy oliwie Picual. Te starania przyniosły pożądany efekt. Otrzymaliśmy oliwę niesamowicie zbalansowaną w owocowości i goryczce, z przyjemnym migdałowym posmakiem.

Cały proces produkcji - od zbiorów, po napełnienie butelek oliwą - odbywa się wyłącznie na własnej plantacji przy bardzo rygorystycznych procedurach jakościowych. Oliwa została wyciśnięta z owoców nie do końca dojrzałych, ma więc lekko pieprzno-pikantny posmak, charakterystyczny dla oliw z wczesnych zbiorów, i jest też świadectwem wysokiej jakości i świeżości oliwy. Świeża oliwka jest cierpka w smaku, a więc i sok z niej wyciśnięty nie powinien być łagodny. 

Wczesny zbiór oliwek, krótki czas od zbioru do wyciśnięcia soku z oliwek (maksymalnie 4 godziny, jak w przypadku oliwy Oro Bailen), niska temperatura tłoczenia, która nie przekracza 22 stopni, to wszystko sprawia, że otrzymujemy oliwę najwyższej jakości, z bogactwem witamin i minerałów, o niskiej kwasowości, z wyższą zawartością polifenoli (antyoksydantów) zwalczających wolne rodniki, działających przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwnowotworowo i spowalniając procesy starzenia się.

Odmiana Arbequina

Przez wiele stuleci można było ją znaleźć jedynie w Katalonii; mimo to pod koniec XX wieku zaczęła pojawiać się w innych rejonach Hiszpanii, a w XXI wieku przekształciła sie w ulubioną odmianę na całym świecie. Drzewo o ograniczinym wzroście oraz wysokiej i ciagłej wydajności, jest uznawane za gwiazdę wsród drzew oliwnych. Sok wyciśnięty z tej odmiany, jest łagodny z delikatnie pikantno-gorzkim posmakiem, pięknie pachnie świeżo skoszoną trawą- to jej cecha charakterystyczna. Podczas degustacji  osiąga wiele smaków: jabłka, bakalii, pomidorów, świeżej trawy.  Warto zaznaczyć, pomimo tego, że mówi się , że pochodzi z Katalonii, została sprowadzona z wschodniego rejonu Morza Śródziemnego przez ówczesnych żeglarzy Regionu Aragońskiego.

Oliwa z oliwek Arbequina Oro Bailén, była wielokrotnie nagradzana na najważniejszych międzynarodowych konkursach:

  • 2 miejsce Mario Solinas Quality Award 2020
  • TOP 10 Iber Oleum
  • Złoty medal Nowy Jork 2020
  • Srebrny  medal Olive Japan 2020
  • Srebrny medal w międzynarodowym konkursie Los Angeles 2019
  • Złoty medal i najlepsza oliwa w swojej klasie Los Angeles 2018
  • Najlepsza oliwa w swojej klasie Iber Oleum 2018
  • Złoty medal IOOC Londyn 2018
  • Złoty medal Best Olive Oil w Nowym Jorku 2017
  • Złoty medal Extra Virgin Olive Oil Competition Los Angeles 2017
  • Miejsce w pierwszej 20. wśród najlepszych oliw świata World's Best Olive Oils 2016/2017
  • Złoty medal Monocultivar Włochy 2016
  • Złoty medal Terraolivo Izrael 2016
  • Złoty medal Athena International Olive Oil Competition Grecja 2016
  • Złoty medal International Oil China Competition 2016
  • Złoty medal Olive Japan 2016
  • Srebrny medal Canada 2016
  • Brązowy medal Olive Oil Award Zurich Szwajcaria 2016

Opinie o produkcie (0)

Dwie oliwy 2,5 l i Arbequina 250ml 2019/20 Wybierz warianty produktu (1/3)
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl