Centenarium Premium Anniversary 500 ml 2021/22

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 75,00 zł 75.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Oliwa Extra Virgin z oliwek Picual 500 ml 2021/22

Zbiory: październik 2021

Kolor: oliwkowo-zielony

Kwasowość: 0,1%

Smak: intensywny, bardzo zrównoważony - początkowo słodki,  przechodzi w gorzko-pikantny

Zapach: wspaniały zapach złożony z aromatów roślin rosnących w gaju oliwnym: trawy, lawendy, liści oliwek, z owocowymi nutami zielonych jabłek i zielonych bananów

Region: Jaén (Andaluzja), gospodarstwo Vista Alegre

Produkcja: oliwa extra virgin tłoczona na zimno, maksymalnie 4 godziny od momentu zbioru (wyciskając 10 do 14 kg owoców, uzyskano 1 litr oliwy)

Termin ważności: wrzesień 2023

Doskonała do: 

  • mięs pieczonych, grillowanych i gotowanych
  • ryb i owoców morza
  • makaronów i pizzy
  • serów: twardych, pleśniowych
  • bagietki, świeżego chleba

 

Mija dziesięć lat odkąd rozpoczęła się droga, którą obrała Lola Sagra, przejmują pieczę nad rodzinną firmą. 

Drogi, którą cały czas podąża i której przyświeca cel, aby produkowana przez nią oliwa była jak najwyzszej jakości. 

Dla uczczenia rocznicy i w  podziękowaniu za towarzyszenie jej, w tej często wyboistej drodze, powstało Centenarium Premium, w specjalnej, jubileuszowej edycji.

Jak zwykle w pięknym opakowaniu.


Nobleza del Sur to rodzinna firma, której początki sięgają 1640 roku, kiedy przodek Miguel Sanchez Sagra posadził gaj oliwny i zaczął tłoczyć oliwę.

Od dwunastu pokoleń rodzina Peñuelas-Sagra kontynuuje jego dzieło, dbając o ten sam gaj oliwny. Cały czas wierni  tradycji, którą łączą z nowoczesnością i nowymi technologiami, dążą do uzyskania jak najlepszych efektów, których finalnym produktem jest ta doskonała oliwa, którą możemy Państwu zaoferować.

Gaj oliwny Vista Alegre  położony jest w samym sercu prowincji Jaen, której mieszkańcy cieszą się jedną z najwyższych na świecie, średnią długością życia, która wynosi aż 83 lata.

Podczas każdych zbiorów selekcjonuje się tylko najlepsze oliwki w odpowiednim momencie dojrzewania, aby uzyskać intensywny aromat, doskonale zbalansowany smak i zachować całe bogactwo właściwości, jakie posiada w sobie ten owoc.

Bardzo krótki czas od momentu zbioru owoców do wyciśnięcia z nich soku, to bardzo ważny element całego procesu.

A to z tego względu, że oliwki są nietrwałym owocem, który szybko ulega zepsuciu, dlatego długotrwały transport nie wpływa na nie korzystnie i na późniejszą jakość wytłoczonej z nich oliwy.

W gajach oliwnych Nobleza del Sur tłocznia usytuowana jest w tak bliskiej odległości, że czas od momentu zbiorów do momentu wytłoczenia oliwy, zajmuje maksymalnie 4 godz.

Aby otrzymać dobrej jakości oliwę potrzeba 5 - 7 kg owoców, oliwy Nobleza Del Sur wyciskane są z 10-14 kg owoców !  

 

     Nagrody:

  • Złoty medal w Nowym Jorku , NYIOOC 2021
  • Złoty medal  Olive Japan 2021
  • Złoty medal w Nowym Jorku , NYIOOC 2020
  • Złoty medal Olive Japan 2020
  • 99 punktów w przewodniku Flos Olei 2019
  • Złoty medal w Japonii, Olive Japan 2019
  • ZŁoty medal w Nowym Jorku, NYIOOC 2019
  • Nagroda na targach Expooliva, Hiszpania 2019
  • 97 punktow w przewodniku FLOS OLEI 2018
  • Najlepsza oliwa w swojej klasie Best Olive Oils Nowy Jork 2018
  • Tytuł najlepszego producenta EVOO, Olive Japan 2018
  • Złoty medal  Best Olive Oils  New York 2017
  • Złoty medal Olive Japan 2017
  • Złoty medal International Olive Oil China Competition 2017
  • Złoty medal w Międzynarodowym Konkursie w Hiszpanii CINVE 2017
  • Złoty medal CINVE Hiszpania 2016
  • Główna nagroda w międzynarodowym konkursie Armonia Włochy 2016
  • Główna nagroda Olive Japan 2016
  • Miejsce w 50-ce  najlepszych oliw świata World's Best Olive Oil 2016

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl