Centenarium Premium 500 ml w ozdobnym opakowaniu 2018/19

Dostępność: spodziewana dostawa
Cena: 69,00 zł 69.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Centenarium Premium 500 ml w ozdobnym opakowaniu

Zbiory: październik 2018

Kolor: oliwkowozielony

Kwasowość: 0,1%

Smak: bardzo zrównoważony - początkowo słodki, powoli przechodzi w gorzko- pikantny

Zapach: wspaniały zapach złożony z aromatów roślin rosnących w gaju oliwnym: trawy, lawendy, liści oliwek, z owocowymi nutami pomidora, zielonych jabłek i zielonych bananów

Region: Jaén (Andaluzja), gospodarstwo Vista Alegre

Produkcja: oliwa extra virgin tłoczona na zimno, maksymalnie 4 godziny od momentu zbioru (wyciskając 10 do 14 kg owoców uzyskano 1 litr oliwy)

Doskonała do:

  • mięs pieczonych, grillowanych i gotowanych
  • ryb i owoców morza
  • makaronów i pizzy
  • serów: twardych, pleśniowych
  • bagietki, świeżego chleba

 

Nobleza del Sur to rodzinna firma, której początki sięgają 1640 roku, kiedy  przodek Miguel Sanchez Sagra posadził gaj oliwny i zaczął tłoczyć oliwę. Od dwunastu pokoleń rodzina Peñuelas-Sagra kontynuuje jego dzieło, dbając o ten sam gaj oliwny, łącząc tradycję z nowoczesnością i dążąc tym samym do uzyskania jak najlepszej oliwy.  Gaj oliwny położony jest w sercu prowincji Jaen, której mieszkańcy cieszą się jedną z najwyższych na świecie średnią długością życia, która wynosi 83 lata i gdzie panuje unikalny śródziemnomorski klimat.

Podczas każdych zbiorów selekcjonuje się tylko najlepsze oliwki w odpowiednim momencie dojrzewania, aby uzyskać intensywny aromat, doskonale zbalansowany smak i zachować całe bogactwo właściwości, jakie posiada owoc oliwki; witaminy A,D,K,C , związki mineralne i polifenole. Owoce zebrane wcześnie, nie do końca dojrzałe, zawierają większą ilość polifenoli i dają lekko gorzkawo-pikantny posmak. Oliwka to nietrwały owoc, szybko ulega zepsuciu dlatego długotrwały transport nie wpływa na nie korzystnie, co przekłada się na jakość wytłoczonej z nich oliwy. W gajach oliwnych Nobleza del Sur tłocznia usytuowana jest tak blisko, że czas od momentu zbiorów do momentu wyciśnięcia oliwy nie zajmuje więcej niż 4 godziny. Aby otrzymać 1 litr dobrej oliwy potrzebna 5 - 7 kg owoców, oliwy z NdS wyciskane są z 10-14 kg .

Centenarium Premium w tym roku znowu znalazło się wśród najlepszych oliw świata ze znakomitym wynikiem 98/99 punktów  przyznawanych w przewodniku Flos Olei.

     Nagrody:

  • Zloty medal Best Olive Oils New York 2019
  • Złoty medal Olive Japan 2019    
  • Złoty medal Monocultivaroliveoil Włochy 2019
  • Złoty medal CINVE Hiszpania 2018
  • 96/98 punktów  w przewodniku Flos Olei 2018
  • Złoty medal Olive Japan 2018
  • Najlepsza oliwa w swojej klasie Best Olive Oils New York 2018
  • Tytuł najlepszego producenta EVOO Olive Japan 2018
  • Złoty medal  Best Olive Oils New York 2017
  • Złoty medal  Olive Japan 2017
  • Złoty medal  Oil China Competition 2017
  • Złoty medal w Międzynarodowym Konkursie w Hiszpanii CINVE 2017
  • Główna nagroda Olive Japan 2016
  • Złoty medal CINVE Hiszpania 2016
  • Główna nagroda w Międzynarodowym Konkursie Armonia Włochy 2016
  • Mijsce w 50 wśród najlepszych oliw świata World's Best Olive Oils 2016

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl