Centenarium Premium 500 ml 2024/25
Opis
OLIWA EXTRA VIRGIN CENTENARIUM PREMIUM 500 ML 2024/25
Smak: intensywny
Odmiana oliwek: 100% Picual
Kolor: oliwkowy
Kwasowość: 0,1%
Polifenole: 665 mg/kg
Region: Finca Vista Alegre (Jaén, Andaluzja)
Zbiory: październik 2024
Termin ważności: marzec 2026
Produkcja: oliwa extra virgin tłoczona na zimno, maksymalnie 4 godziny od momentu zbioru (wyciskając 10 do 14 kg owoców, uzyskano 1 litr oliwy)
Nobleza del Sur to rodzinna firma, której początki sięgają 1640 roku, kiedy przodek Miguel Sanchez Sagra posadził gaj oliwny i zaczął tłoczyć oliwę.
Od dwunastu pokoleń rodzina Peñuelas-Sagra kontynuuje jego dzieło, dbając o ten sam gaj oliwny. Cały czas wierni tradycji, którą łączą z nowoczesnością i nowymi technologiami, dążą do uzyskania jak najlepszych efektów, których finalnym produktem jest ta doskonała oliwa, którą możemy Państwu zaoferować.
Gaj oliwny Vista Alegre położony jest w samym sercu prowincji Jaen, której mieszkańcy cieszą się jedną z najwyższych na świecie, średnią długością życia, która wynosi aż 83 lata.
Podczas każdych zbiorów selekcjonuje się tylko najlepsze oliwki w odpowiednim momencie dojrzewania, aby uzyskać intensywny aromat, doskonale zbalansowany smak i zachować całe bogactwo właściwości, jakie posiada w sobie ten owoc.
Bardzo krótki czas od momentu zbioru owoców do wyciśnięcia z nich soku, to bardzo ważny element całego procesu.
A to z tego względu, że oliwki są nietrwałym owocem, który szybko ulega zepsuciu, dlatego długotrwały transport nie wpływa na nie korzystnie i na późniejszą jakość wytłoczonej z nich oliwy.
W gajach oliwnych Nobleza del Sur tłocznia usytuowana jest w tak bliskiej odległości, że czas od momentu zbiorów do momentu wytłoczenia oliwy, zajmuje maksymalnie 4 godz.
Aby otrzymać dobrej jakości oliwę potrzeba 5 - 7 kg owoców, oliwy Nobleza Del Sur wyciskane są z 10-14 kg owoców !
Omiana oliwek Picual
Na świecie uprawia się około 900 000 ha oliwek Picual, z czego prawie połowa tych upraw znajduje się w prowincji Jaen, w Andaluzji. Choć oficjalna nazwa to Picual, rolnicy rzadko ją używają, znacznie częściej można usłyszeć - Martena, od nazwy miasteczka jej pochodzenia w prowincji Jaen, Martos.
Odmiana Picual daje ciagłe i obfite plony, jest odporna na przymrozki i zmiany tempertur, szybko owocuje. Oliwa z oliwek Picual, charakteryzuje się pikantnoscią i goryczką. Z wczesnych zbiorów otrzymujemy wspaniały sok z oliwek z charakterystycznymi zielonymi nutami trawy, pomidora i figowca. Idealnie smakuje na zimno, dlatego świetnie sprawdza się, jako przyprawa i jako dressing - do sałatek, warzyw, pieczywa jak i na ciepło do mięs przyrządzanych na wszystkie sposoby.
Odmianę Picual charakteryzuje jedna z najwyższych zawartości polifenoli, drogocennych dla naszego zdrowia związków, zwalczających wolne rodniki, chroniąc nasz organizm przed komórkami nowotworowymi, działających przeciw przedwczesnemu starzeniu się, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo
Nagrody:
- Złoty medal w Nowym Jorku, NYIOOC 2021
- Złoty medal Olive Japan 2021
- Złoty medal w Nowym Jorku , NYIOOC 2020
- Złoty medal Olive Japan 2020
- 99 punktów w przewodniku Flos Olei 2019
- Złoty medal w Japonii, Olive Japan 2019
- Złoty medal w Nowym Jorku, NYIOOC 2019
- Nagroda na targach Expooliva, Hiszpania 2019
- 97 punktów w przewodniku FLOS OLEI 2018
- Najlepsza oliwa w swojej klasie Best Olive Oils Nowy Jork 2018
- Tytuł najlepszego producenta EVOO, Olive Japan 2018
- Złoty medal Best Olive Oils New York 2017
- Złoty medal Olive Japan 2017
- Złoty medal International Olive Oil China Competition 2017
- Złoty medal w Międzynarodowym Konkursie w Hiszpanii CINVE 2017
- Złoty medal CINVE Hiszpania 2016
- Główna nagroda w międzynarodowym konkursie Armonia Włochy 2016
- Główna nagroda Olive Japan 2016
- Miejsce w 50-ce najlepszych oliw świata World's Best Olive Oil 2016