Centenarium Premium 500 ml 2019/20

Opis
Oliwa Extra Virgin z oliwek Picual 500 ml 2019/20
Zbiory: październik 2019
Kolor: oliwkowo-zielony
Kwasowość: 0,1%
Smak: bardzo zrównoważony - początkowo słodki, powoli przechodzi w gorzko-pikantny
Zapach: wspaniały zapach złożony z aromatów roślin rosnących w gaju oliwnym: trawy, lawendy, liści oliwek, z owocowymi nutami pomidora, zielonych jabłek i zielonych bananów
Region: Jaén (Andaluzja), gospodarstwo Vista Alegre
Produkcja: oliwa extra virgin tłoczona na zimno, maksymalnie 4 godziny od momentu zbioru (wyciskając 10 do 14 kg owoców uzyskano 1 litr oliwy)
Termin ważności: grudzień 2021
Doskonała do:
- mięs pieczonych, grillowanych i gotowanych
- ryb i owoców morza
- makaronów i pizzy
- serów: twardych, pleśniowych
- bagietki, świeżego chleba
Nobleza del Sur, rodzinna firma, której początki sięgają 1640 roku, kiedy to przodek Miguel Sanchez Sagra posadził gaj oliwny i zaczął tłoczyć oliwę. Od dwunastu pokoleń rodzina Peñuelas-Sagra kontynuuje jego dzieło, dbając o ten sam gaj oliwny, łącząc tradycję z nowoczesnością i dążąc tym samym do uzyskania jak najlepszej oliwy. Jest on położony w sercu prowincji Jaen, której mieszkańcy cieszą się jedną z najwyższych na świecie średnia długością życia, która wynosi - 83 lata i gdzie panuje unikalny śródziemnomorski klimat.
Podczas każdych zbiorów selekcjonuje się tylko najlepsze oliwki w odpowiednim momencie dojrzewania, aby uzyskać intensywny aromat, doskonale zbalansowany smak i zachować całe bogactwo właściwości, jakie posiada owoc oliwki. Bardzo krótki czas od momentu zbiorów owoców do wyciśnięcia z nich soku to bardzo ważny element całego procesu. Oliwki to nietrwały owoc, który szybko ulega zepsuciu, dlatego długotrwały transport nie wpływa na nie korzystnie a co za tym idzie, na późniejszą jakość wytłoczonej z nich oliwy. W gajach oliwnych Nobleza del Sur tłocznia usytuowana jest w tak bliskiej odległości, że czas od momentu zbiorów do momentu wytłoczenia oliwy zajmuje maksymalnie 4 godz. Aby otrzymać dobrej jakości oliwę potrzeba 5 - 7 kg owoców, oliwy Nobleza Del Sur wyciskane są z 10-14 kg owoców !
Omiana oliwek Picual
Na świecie uprawia się około 900 000 ha oliwek Picual, z czego prawie połowa tych upraw znajduje się w prowincji Jaen, w Andaluzji. Choć oficjalna nazwa to Picual, rolnicy rzadko ją używają, znacznie częściej można usłyszeć - Martena, od nazwy miasteczka jej pochodzenia w prowincji Jaen, Martos.
Odmiana Picual daje ciagłe i obfite plony, jest odporna na przymrozki i zmiany tempertur, szybko owocuje. Oliwa z oliwek Picual, charakteryzuje się pikantnoscią i goryczką. Z wczesnych zbiorów otrzymujemy wspaniały sok z oliwek z charakterystycznymi zielonymi nutami trawy, pomidora i figowca. Idealnie smakuje na zimno, dlatego świetnie sprawdza się, jako przyprawa i jako dressing - do sałatek, warzyw, pieczywa jak i na ciepło do mięs przyrządzanych na wszystkie sposoby.
Odmianę Picual charakteryzuje jedna z najwyższych zawartości polifenoli, drogocennych dla naszego zdrowia związków, zwalczających wolne rodniki, chroniąc nasz organizm przed komórkami nowotworowymi, działających przeciw przedwczesnemu starzeniu się, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.
Centenarium Premium z kampanii 2018/2019 po raz kolejny znalazło się wśród najlepszych oliw świata ze znakomitym wynikiem 98/99 punktów przyznawanych w przewodniku Flos Olei!
Nagrody:
- Złoty medal w Japonii, Olive Japan 2019
- ZŁoty medal w Nowym Jorku, NYIOOC 2019
- Nagroda na targach Expooliva, Hiszpania 2019
- 97 punktow w przewodniku FLOS OLEI 2018
- Najlepsza oliwa w swojej klasie Best Olive Oils Nowy Jork 2018
- Tytuł najlepszego producenta EVOO, Olive Japan 2018
- Złoty medal Best Olive Oils New York 2017
- Złoty medal Olive Japan 2017
- Złoty medal International Olive Oil China Competition 2017
- Złoty medal w Międzynarodowym Konkursie w Hiszpanii CINVE 2017
- Złoty medal CINVE Hiszpania 2016
- Główna nagroda w międzynarodowym konkursie Armonia Włochy 2016
- Główna nagroda Olive Japan 2016
- Miejsce w 50-ce najlepszych oliw świata World's Best Olive Oil 2016