Centenarium Premium 350 ml 2018/19

Opis
Oliwa Extra Virgin z oliwek Picual 350 ml
Zbiory: Październik 2018
Kolor: oliwkowozielony
Kwasowość: 0,1%
Smak: bardzo zrównoważony - początkowo słodki, powoli przechodzi w gorzko- pikantny
Zapach: wspaniały zapach złożony z aromatów roślin rosnących w gaju oliwnym: trawy, lawendy, liści oliwek, z owocowymi nutami pomidora, zielonych jabłek i zielonych bananów
Region: Jaén (Andaluzja), gospodarstwo Vista Alegre
Produkcja: oliwa extra virgin tłoczona na zimno, maksymalnie 4 godziny od momentu zbioru (wyciskając 10 do 14 kg owoców uzyskano 1 litr oliwy)
Doskonała do:
- mięs pieczonych, grillowanych i gotowanych
- ryb i owoców morza
- makaronów i pizzy
- serów: twardych, pleśniowych
- bagietki, świeżego chleba
Nobleza del Sur to rodzinna firma, której początki sięgają 1640 roku, kiedy przodek Miguel Sanchez Sagra posadził gaj oliwny i zaczął tłoczyć oliwę. Od dwunastu pokoleń rodzina Peñuelas-Sagra kontynuuje jego dzieło, dbając o ten sam gaj oliwny, łącząc tradycję z nowoczesnością i dążąc tym samym do uzyskania jak najlepszej oliwy. Gaj oliwny położony jest w sercu prowincji Jaen, której mieszkańcy cieszą się jedną z najwyższych na świecie średnią długością życia, która wynosi 83 lata i gdzie panuje unikalny śródziemnomorski klimat.
Podczas każdych zbiorów selekcjonuje się tylko najlepsze oliwki w odpowiednim momencie dojrzewania, aby uzyskać intensywny aromat, doskonale zbalansowany smak i zachować całe bogactwo właściwości, jakie posiada owoc oliwki; witaminy A,D,K,C , związki mineralne i polifenole. Owoce zebrane wcześnie, nie do końca dojrzałe, zawierają większą ilość polifenoli i dają lekko gorzkawo-pikantny posmak. Oliwka to nietrwały owoc, szybko ulega zepsuciu dlatego długotrwały transport nie wpływa na nie korzystnie, co przekłada się na jakość wytłoczonej z nich oliwy. W gajach oliwnych Nobleza del Sur tłocznia usytuowana jest tak blisko, że czas od momentu zbiorów do momentu wyciśnięcia oliwy nie zajmuje więcej niż 4 godziny. Aby otrzymać 1 litr dobrej oliwy potrzebna 5 - 7 kg owoców, oliwy z NdS wyciskane są z 10-14 kg .
Centenarium Premium w tym roku znowu znalazło się wśród najlepszych oliw świata ze znakomitym wynikiem 98/99 punktów przyznawanych w przewodniku Flos Olei.
Nagrody:
- Zloty medal Olive Japan 2019
- Złoty medal w Nowym Jorku NYIOOC 2019
- Nagroda na targach EXPOOLIVA 2019
- Złoty medal CINVE Hiszpania 2018
- 96/98 punktów w przewodniku Flos Olei 2018
- Złoty medal Olive Japan 2018
- Najlepsza oliwa w swojej klasie Best Olive Oils New York 2018
- Tytuł najlepszego producenta EVOO Olive Japan 2018
- Złoty medal Best Olive Oils New York 2017
- Złoty medal Olive Japan 2017
- Złoty medal Oil China Competition 2017
- Złoty medal w Międzynarodowym Konkursie w Hiszpanii CINVE 2017
- Główna nagroda Olive Japan 2016
- Złoty medal CINVE Hiszpania 2016
- Główna nagroda w Międzynarodowym Konkursie Armonia Włochy 2016
- Mijsce w 50 wśród najlepszych oliw świata World's Best Olive Oils 2016