Centenarium Premium 100 ml 2018/19

CENTENARIUM PREMIUM 250.jpg
  • promocja
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 19,00 zł 25,00 zł 19.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Oliwa Extra Virgin z oliwek Picual 100 ml

Zbiory: październik 2018

Kolor: oliwkowo-zielony

Kwasowość: 0,1%

Smak: bardzo zrównoważony - początkowo słodki, powoli przechodzi w delikatnie gorzki i pikantny

Zapach: wspaniały zapach złożony z aromatów roślin rosnących w gaju oliwnym: trawy, lawendy, liści oliwek, z owocowymi nutami pomidora, zielonych jabłek i zielonych bananów

Region: Jaén (Andaluzja), gaj oliwny Vista Alegre

Produkcja: oliwa extra virgin tłoczona na zimno, maksymalnie 4 godziny od momentu zbioru (wyciskając 10 do 14 kg owoców uzyskano 1 litr oliwy)

Doskonała do:

  • mięs pieczonych, grillowanych i gotowanych
  • ryb i owoców morza
  • makaronów i pizzy
  • serów: twardych, pleśniowych
  • bagietki, świeżego chleba

 

Nobleza del Sur, rodzinna firma, której początki sięgają 1640 roku, kiedy to przodek Miguel Sanchez Sagra posadził gaj oliwny i zaczął tłoczyć oliwę. Od dwunastu pokoleń rodzina Peñuelas-Sagra kontynuuje jego dzieło, dbając o ten sam gaj oliwny, łącząc tradycję z nowoczesnością i dążąc tym samym do uzyskania jak najlepszej oliwy. Jest położony w prowincji Jaen (której mieszkańcy cieszą się jedną z najwyższych na świecie średnią długością życia - 83 lata), gdzie panuje unikalny śródziemnomorski klimat a pobliska rzeka Guadalimar daje mnóstwo porannej wilgoci , naturalnie nawilżając glebę.

Podczas każdych zbiorów selekcjonuje się tylko najlepsze oliwki w odpowiednim momencie dojrzewania, aby uzyskać intensywny aromat, doskonale zbalansowany smak i zachować całe bogactwo właściwości, jakie posiada oliwka: witaminy A,D,C,E, związki mineralne, polifenole. Owoce zebrane wcześnie, nie do końca dojrzałe zawierają znacznie większą ilość polifenoli i dają lekko gorzko - pikantny posmak. Oliwka to nietrwały owoc , szybko ulega zepsuciu, dlatego długotrwały transport nie wpływa na nie dobrze a co za tym idzie na jakość wytłoczonej z nich oliwy. W gajach oliwnych Nobleza del Sur tłocznia usytuowana jest w tak bliskiej odległości, że czas od momentu zbioru do momentu wyciśnięcia oliwy zajmuje maksymalnie 4 godz. Aby otrzymać litr dobrej oliwy potrzeba 5 - 7 kg owoców, oliwy z NdS wyciskane są z 10 - 14 kg.

Centenarium Premium w tym roku znowu znalazło się wśród najlepszych oliw świata ze znakomitym wynikiem 98/99 możliwych punktów przyznawanych w przewodniku Flos Olei!

       Nagrody:

  • Złoty medal w Japonii, Olive Japan 2019
  • ZŁoty medal w Nowym Jorku, NYIOOC 2019
  • Nagroda na targach Expooliva, Hiszpania 2019
  • 97 punktow w przewodniku FLOS OLEI 2018
  • Najlepsza oliwa w swojej klasie Best Olive Oils Nowy Jork 2018
  • Tytuł najlepszego producenta EVOO, Olive Japan 2018
  • Złoty medal w Best Olive Oil w Nowym Jorku 2017
  • Złoty medal w konkursie Olive Japan 2017
  • Złoty medal w Olive Oil China Competition 2017
  • Złoty medal w Międzynarodowym Konkursie w Hiszpanii CINVE 2017
  • Główna nagroda Olive Japan 2016
  • Złoty medal Cinve Hiszpania 2016
  • Główna nagroda w międzynarodowym konkursie Armonia Włochy 2016
  • Miejsce w 50 najlepszych oliw świata World's Best Olive Oils 2016

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl