Arbequina Premium 500ml 2022/23
Opis
Oliwa Extra Virgin z oliwek Arbequina 500 ml 2022/23
Zbiory: październik 2022
Kolor: jasnozielony
Kwasowość: 0,2%
Smak: łagodny
Zapach: oliwa o pięknym, intensywnym aromacie świeżo skoszonej trawy i owoców, takich jak: zielone jabłka, banany i zielone migdały
Region: Jaén (Andaluzja)
Produkcja: oliwa tłoczona na zimno, maksymalnie 4 godziny od momentu zbioru (1 litr oliwy uzyskano wyciskając sok z 10 do 14 kg owoców)
Termin ważności: maj 2023
Doskonała do:
- ryb i owoców morza, gotowanych lub grillowanych
- sałatek
- sosów i carpaccio
- warzyw surowych i gotowanych
- deserów i ciast
To najłagodniejsza oliwa w naszym sklepie. Delikatnie słodkawa, pięknie pachnie i jest uniwersalna w zastosowaniu.
Oliwki do produkcji zostały zebrane bardzo wcześnie, w sposób mechaniczny, już w październiku. Owoce zebrane wcześnie, kiedy jeszcze nie są dojrzałe, mają mniejszą zawartość tłuszczów nasyconych, w związku z tym produkuje się mniejszą ilość oliwy niż z oliwek później zebranych i bardziej dojrzałych. Jednak smak i jakość oliwy, wytłoczonej z wczesnych zbiorów, jest nieporównywalny.
Dla wcześnie zebranych oliwek charakterystyczny jest lekko pikantny lub pieprzny posmak. Jeśli go wyczuwamy, mamy pewność, że to dobra, prawdziwa oliwa. Przyjemne drapanie w gardle to świadectwo dużej zawartości polifenoli, które chronią komórki naszego organizmu przed uszkodzeniami wywołanymi działaniem wolnych rodników. Polifenole działają przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwnowotworowo.
Właściciele Nobleza del Sur kontrolują cały proces produkcji. Mają taką możliwość dzięki temu, że zbiór, transport, tłoczenie i butelkowanie znajduje się na terenie gaju oliwnego.
Pasja, wiele lat pracy i doświadczeń przyniosły efekt najwyższej jakości oliwy, której cudowny aromat świeżo skoszonej trawy, aksamitna konsystencja i wspaniały smak to uczta dla podniebienia.
Nagrody:
- Miejsce w pierwszej 10-tce wśród najlepszych oliw świata i najlepsza oliwa Arbequina w międzynarodowym konkursie EVOOLEUM, Hiszpania 2017
- Złoty medal w międzynarodowym konkursie Olive Oil Competition w Nowym Jorku 2017
- Główna nagroda w OLIVE JAPAN 2017
- Główna nagroda w EXPOLIVA, Hiszpania 2017