Arbequina & Picual 2 x 350 ml

dia_cosecha-400x284.jpg
  • promocja
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 111,00 zł 137,00 zł 111.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Dwie oliwy: Arbequina 350 ml & Picual 350 ml w efektownym opakowaniu prezentowym

Oliwa Extra Virgin z oliwek Arbequina 350 ml

Zbiór: październik 2018

Kolor: jasnozielony

Kwasowość: 0,2%

Smak: wspaniała, delikatna oliwa z wyczuwalnymi akcentami pikantno- pieprznymi

Zapach: oliwa o pięknym aromacie świeżo skoszonej trawy i owoców, takich jak: zielone jabłka, banany i zielone migdały

Region: Jaén (Andaluzja)

Produkcja: oliwa tłoczona na zimno, maksymalnie 4 godziny od momentu zbioru (1 litr oliwy uzyskano wyciskając sok z 10 do 14 kg owoców )

Termin ważności: maj 2020

Doskonała do:

  • ryb i owoców morza, gotowanych lub grillowanych
  • sałatek owocowych
  • sosów i carpaccio
  • warzyw surowych i gotowanych
  • deserów

 

Oliwki do produkcji zostały zebrane bardzo wcześnie, w sposób mechaniczny, już w październiku. Owoce zebrane wcześnie, kiedy jeszcze nie są dojrzałe, mają mniejszą zawartość tłuszczów nasyconych, w związku z tym produkuje się mniejszą ilość oliwy niż z oliwek później zebranych i bardziej dojrzałych. Jednak smak i jakość oliwy, wytłoczonej z wczesnych zbiorów, jest nieporównywalny. Dla wcześnie zebranych oliwek charakterystyczny jest lekko pikantny lub pieprzny posmak. Jeśli go wyczuwamy, to mamy pewność, że to dobra, prawdziwa oliwa. Taka właśnie jak Arbequina Premium z Nobleza del Sur. Nie trzeba bać się nieprzyjemnego drapania w gardle i pozornie nieprzyjemnego smaku, to świadectwo dużej zawartości polifenoli, które chronią komórki naszego organizmu przed uszkodzeniami, wywołanymi działaniem wolnych rodników. Polifenole działają przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwnowotworowo.

Niekwestionowanym znakiem najwyższej jakości oliwy jest jej niska kwasowość. Im bardziej dba się o drzewa oliwne i staranniej wytłacza oliwę, tym rezultat jest lepszy i mniejsza kwasowość. Wczesny termin zbiorów, krótki czas od zbiorów do wytłoczenia, świeżośc owoców, to wzsystko składa się na niską kwasowość i wysoką jakość oliwy. Oliwy z Nobleza del Sur nie przekraczają kwasowości 0,2%, gdzie najwyższej jakości oliwa extra virgin powinna mieć kwasowość nie wyższą niż 0,8%, a oliwy Premium nie wyższą niż 0,3%. Zebrane oliwki bardzo szybko psują się, uszkadzają i zaczynają pleśnieć. Dlatego tak ważne jest, aby czas od momentu zbioru owoców do ich wyciśnięcia był jak najkrótszy.

Właściciele Nobleza del Sur kontrolują cały proces produkcji. Mają taką możliwość dzięki temu, że zbiór, transport, tłoczenie, butelkowanie znajduje się w jednym miejscu. Wszelkie ich starania, dbałość o najmniejszy szcegół w całym procesie produkcji, dały efekt najwyższej jakości oliwy, której wspaniały aromat świeżo skoszonej trawy, aksamitna konsystencja i cudowny smak zniewala. Dodane do tego piękne opakowanie dopełnia całość. To prawdziwa uczta dla oka i podniebienia. Warto spróbować!

Odmiana Arbequina

Przez wiele stuleci można było ją znaleźć jedynie w Katalonii; mimo to pod koniec XX wieku zaczęła pojawiać się w innych rejonach Hiszpanii, a w XXI wieku przekształciła sie w ulubioną odmianę na całym świecie. Drzewo o ograniczinym wzroście oraz wysokiej i ciagłej wydajności, jest uznawane za gwiazdę wsród drzew oliwnych. Sok wyciśnięty z tej odmiany, jest łagodny z delikatnie pikantno-gorzkim posmakiem, pięknie pachnie świeżo skoszoną trawą- to jej cecha charakterystyczna. Podczas degustacji  osiąga wiele smaków: jabłka, bakalii, pomidorów, świeżej trawy.  Warto zaznaczyć, pomimo tego, że mówi się , że pochodzi z Katalonii, została sprowadzona z wschodniego rejonu Morza Śródziemnego przez ówczesnych żeglarzy Regionu Aragońskiego.

     Nagrody:

  • Złoty medal Olive Japan 2018
  • Miejsce w pierwszej 10 wśród najlepszych oliw świata, najlepsza oliwa Arbequina w międzynarodowym konkursie EVOOLEUM, Hiszpania  2017
  • Złoty medal w międzynarodowym konkursie Olive Oil Competition w Nowym Jorku 2017
  • Główna nagroda  Olive Japan 2017
  • Główna nagroda Expooliva, Hiszpania  2017

 

 

Oliwa Extra Virgin z oliwek Picual 350 ml      

Zbiory: październik 2018

Kolor: oliwkowo-zielony

Kwasowość: 0,1%

Smak: bardzo zrównoważony - początkowo słodki, powoli przechodzi w gorzko-pikantny

Zapach: wspaniały zapach złożony z aromatów roślin rosnących w gaju oliwnym: trawy, lawendy, liści oliwek, z owocowymi nutami pomidora, zielonych jabłek i zielonych bananów

Region: Jaén (Andaluzja), gospodarstwo Vista Alegre

Produkcja: oliwa extra virgin tłoczona na zimno, maksymalnie 4 godziny od momentu zbioru (wyciskając 10 do 14 kg owoców uzyskano 1 litr oliwy)

Termin ważności: maj 2020

Doskonała do:

  • mięs pieczonych, grillowanych i gotowanych
  • ryb i owoców morza
  • makaronów i pizzy
  • serów: twardych, pleśniowych
  • bagietki, świeżego chleba

 

Nobleza del Sur, rodzinna firma, której początki sięgają 1640 roku, kiedy to przodek Miguel Sanchez Sagra posadził gaj oliwny i zaczął tłoczyć oliwę. Od dwunastu pokoleń rodzina Peñuelas-Sagra kontynuuje jego dzieło, dbając o ten sam gaj oliwny, łącząc tradycję z nowoczesnością i dążąc tym samym do uzyskania jak najlepszej oliwy. Jest on położony w sercu prowincji Jaen, której mieszkańcy cieszą się jedną z najwyższych na świecie średnia długością życia, która wynosi - 83 lata i gdzie panuje unikalny śródziemnomorski klimat.

Podczas każdych zbiorów selekcjonuje się tylko najlepsze oliwki w odpowiednim momencie dojrzewania, aby uzyskać intensywny aromat, doskonale zbalansowany smak i zachować całe bogactwo właściwości, jakie posiada owoc oliwki. Bardzo krótki czas od momentu zbiorów owoców do wyciśnięcia z nich soku to bardzo ważny element całego procesu. Oliwki to nietrwały owoc, który szybko ulega zepsuciu, dlatego długotrwały transport nie wpływa na nie korzystnie a co za tym idzie, na późniejszą jakość wytłoczonej z nich oliwy. W gajach oliwnych Nobleza del Sur tłocznia usytuowana jest w tak bliskiej odległości, że czas od momentu zbiorów do momentu wytłoczenia oliwy zajmuje maksymalnie 4 godz. Aby otrzymać dobrej jakości oliwę potrzeba 5 - 7 kg owoców, oliwy z NdS wyciskane są z dwa razy większej ilości.  . 

Omiana oliwek Picual

Na świecie uprawia się około 900 000 ha oliwek Picual, z czego prawie połowa tych upraw znajduje się w prowincji Jaen, w Andaluzji. Choć oficjalna nazwa to Picual, rolnicy rzadko ją używają, znacznie częściej można usłyszeć - Martena, od nazwy miasteczka jej pochodzenia w prowincji Jaen, Martos.

Odmiana Picual daje ciagłe i obfite plony, jest odporna na przymrozki i zmiany tempertur, szybko owocuje. Oliwa z oliwek Picual, charakteryzuje się pikantnoscią i goryczką. Z wczesnych zbiorów otrzymujemy wspaniały sok z oliwek z charakterystycznymi zielonymi nutami trawy, pomidora i figowca. Idealnie smakuje na zimno, dlatego świetnie sprawdza się, jako przyprawa i jako dressing - do sałatek, warzyw, pieczywa jak i na ciepło do mięs przyrządzanych na wszystkie sposoby.

Odmianę Picual charakteryzuje jedna z najwyższych zawartości polifenoli, drogocennych dla naszego zdrowia związków, zwalczających wolne rodniki, chroniąc nasz organizm przed komórkami nowotworowymi, działających przeciw przedwczesnemu starzeniu się, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.

 

Centenarium Premium z kampanii 2017/2018 po raz kolejny znalazło się wśród najlepszych oliw świata ze znakomitym wynikiem 97/98 punktów przyznawanych w przewodniku Flos Olei!

     Nagrody:

  • Najlepsza oliwa w swojej klasie Best Olive Oils New York 2018
  • Tytuł najlepszego producenta EVOO, Olive Japan 2018
  • Złoty medal  Best Olive Oils  New York 2017
  • Złoty medal Olive Japan 2017
  • Złoty medal International Olive Oil China Competition 2017
  • Złoty medal w Międzynarodowym Konkursie w Hiszpanii CINVE 2017
  • Złoty medal CINVE Hiszpania 2016
  • Główna nagroda w międzynarodowym konkursie Armonia Włochy 2016
  • Główna nagroda Olive Japan 2016
  • Miejsce w 50  najlepszych oliw świata Word's Best Olive Oils 2016

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl