Arbequina Oro Bailen 750 ml 2022/23
Opis
Arbequina Oro Bailén 750ml 2022/23
Zbiory: październik 2022
Kolor: jasnozielony
Kwasowość: 0,09%
Smak: doskonale zbalansowany, początkowo łagodny i delikatny, potem lekko pieprzno - pikantny, zostawia migdałowy posmak
Zapach: świeże oliwki z aromatami skoszonej trawy i zboża przeplatają się z owocowymi aromatami charakterystycznymi dla odmiany Arbequina, takimi jak migdał, jabłko i dojrzały banan
Region: Jaén (Andaluzja)
Termin ważności: maj 2024
Doskonała do:
- białych ryb gotowanych i pieczonych
- gotowanych warzyw
- serów
- ciast
- owocowych sałatek
- deserów
- sosów
Wyjątkowa, jednoszczepowa oliwa extra virgin, wyciśnięta w 100% z oliwek Arbequina rosnących w gajach oliwnych, wielokrotnie nagradzanego producenta, Galgon 99 SL.
Rodzina Galvez-Gonzales spędziła wiele czasu, ulepszając jakość tej oliwy, aby dorównała ich światowej klasy oliwie, Picual.
Te starania przyniosły pożądany efekt. Otrzymaliśmy oliwę niesamowicie zbalansowaną w owocowości i goryczce, z przyjemnym migdałowym posmakiem.
Cały proces produkcji - od zbiorów, po napełnienie butelek oliwą - odbywa się wyłącznie na własnej plantacji, przy bardzo rygorystycznych procedurach jakościowych. Oliwa została wyciśnięta z owoców nie do końca dojrzałych, ma więc lekko pieprzno-pikantny posmak, charakterystyczny dla oliw z wczesnych zbiorów i jest też świadectwem wysokiej jakości i świeżości oliwy.
Świeża oliwka jest cierpka w smaku, a więc i sok z niej wyciśnięty nie powinien być łagodny.
Wczesny zbiór oliwek, krótki czas od zbioru do wyciśnięcia soku z oliwek (maksymalnie 4 godziny, jak w przypadku oliwy Oro Bailen), niska temperatura tłoczenia, która nie przekracza 22 stopni, to wszystko sprawia, że otrzymujemy oliwę najwyższej jakości, z bogactwem witamin i minerałów, o niskiej kwasowości, z wyższą zawartością polifenoli (antyoksydantów).
Odmiana Arbequina
Przez wiele stuleci można było ją znaleźć jedynie w Katalonii; mimo to pod koniec XX wieku zaczęła pojawiać się w innych rejonach Hiszpanii, a w XXI wieku przekształciła sie w ulubioną odmianę na całym świecie. Drzewo o ograniczinym wzroście oraz wysokiej i ciagłej wydajności, jest uznawane za gwiazdę wsród drzew oliwnych. Sok wyciśnięty z tej odmiany, jest łagodny z delikatnie pikantno-gorzkim posmakiem, pięknie pachnie świeżo skoszoną trawą- to jej cecha charakterystyczna. Podczas degustacji osiąga wiele smaków: jabłka, bakalii, pomidorów, świeżej trawy. Warto zaznaczyć, pomimo tego, że mówi się , że pochodzi z Katalonii, została sprowadzona z wschodniego rejonu Morza Śródziemnego przez ówczesnych żeglarzy Regionu Aragońskiego.
Oliwa z oliwek Arbequina Oro Bailén, była wielokrotnie nagradzana na najważniejszych międzynarodowych konkursach:
- Najlepsza oliwa Hiszpanii średnio intensywna IBER OLEUM 2022
- Złoty medal Dubai 2022
- Srebrny medal Londyn 2022
- Złoty medal Olive Japan 2022
- Złoty medal Expooliva Hiszpania 2022
- Złoty medal Olive Japan 2021
- 2 miejsce Mario Solinas Q
- Złoty medal Olive Japan 2021
- 2 miejsce Mario Solinas Quality Award 2020
- TOP 10 Iber Oleum
- Złoty medal Nowy Jork 2020
- Srebrny medal Olive Japan 2020
- Srebrny medal w międzynarodowym konkursie Los Angeles 2019
- Złoty medal i najlepsza oliwa w swojej klasie Los Angeles 2018
- Najlepsza oliwa w swojej klasie Iber Oleum 2018
- Złoty medal IOOC Londyn 2018
- Złoty medal Best Olive Oil w Nowym Jorku 2017
- Złoty medal Extra Virgin Olive Oil Competition Los Angeles 2017
- Miejsce w pierwszej 20. wśród najlepszych oliw świata World's Best Olive Oils 2016/2017
- Złoty medal Monocultivar Włochy 2016
- Złoty medal Terraolivo Izrael 2016
- Złoty medal Athena International Olive Oil Competition Grecja 2016
- Złoty medal International Oil China Competition 2016
- Złoty medal Olive Japan 2016
- Srebrny medal Canada 2016
- Brązowy medal Olive Oil Award Zurich Szwajcaria 2016