Arbequina Oro Bailen 500 ml 2018/19

arbequina 500ml con librillo.jpg
  • promocja
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 43,00 zł 49,00 zł 43.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 3.5
Producent: Oro Bailen
Kod produktu: 61C3-824F3-18

Opis

Oliwa Extra Virgin z oliwek odmiany Arbequina 500 ml

Zbiory: listopad 2018

Kolor: jasnozielony

Kwasowość: 0,12%

Smak: doskonale zbalansowany, początkowo łagodny i delikatny, potem lekko pieprzno - pikantny, zostawia migdałowy posmak

Zapach: świeże oliwki z aromatami skoszonej trawy i zboża przeplatają się z owocowymi aromatami charakterystycznymi dla odmiany Arbequina, takimi jak migdał, jabłko i dojrzały banan

Region: Jaén (Andaluzja)

Termin ważności: maj 2020

Doskonała do:

  • białych ryb gotowanych i pieczonych
  • gotowanych warzyw
  • serów
  • ciast
  • owocowych sałatek
  • deserów
  • sosów

 

Wyjątkowa jednoszczepowa oliwa extra virgin wyciśnięta w 100% z oliwek Arbequina rosnących w gajach oliwnych wielokrotnie nagradzanego producenta, Galgon 99 SL. Rodzina Galvez-Gonzales spędziła dużo czasu ulepszając jakość ich oliwy, aby dorównała ich światowej klasy oliwie Picual. Te starania przyniosły pożądany efekt. Otrzymaliśmy oliwę niesamowicie zbalansowaną w owocowości i goryczce, z przyjemnym migdałowym posmakiem.

Cały proces produkcji - od zbiorów, po napełnienie butelek oliwą - odbywa się wyłącznie na własnej plantacji przy bardzo rygorystycznych procedurach jakościowych. Oliwa została wyciśnięta z owoców nie do końca dojrzałych, ma więc lekko pieprzno-pikantny posmak, charakterystyczny dla oliw z wczesnych zbiorów, i jest też świadectwem wysokiej jakości i świeżości oliwy. Świeża oliwka jest cierpka w smaku, a więc i sok z niej wyciśnięty nie powinien być łagodny. 

Wczesny zbiór oliwek, krótki czas od zbioru do wyciśnięcia soku z oliwek (maksymalnie 4 godziny, jak w przypadku oliwy Oro Bailen), niska temperatura tłoczenia, która nie przekracza 22 stopni, to wszystko sprawia, że otrzymujemy oliwę najwyższej jakości, z bogactwem witamin i minerałów, o niskiej kwasowości, z wyższą zawartością polifenoli (antyoksydantów) zwalczających wolne rodniki, działających przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwnowotworowo i spowalniając procesy starzenia się.

Odmiana Arbequina

Przez wiele stuleci można było ją znaleźć jedynie w Katalonii; mimo to pod koniec XX wieku zaczęła pojawiać się w innych rejonach Hiszpanii, a w XXI wieku przekształciła sie w ulubioną odmianę na całym świecie. Drzewo o ograniczinym wzroście oraz wysokiej i ciagłej wydajności, jest uznawane za gwiazdę wsród drzew oliwnych. Sok wyciśnięty z tej odmiany, jest łagodny z delikatnie pikantno-gorzkim posmakiem, pięknie pachnie świeżo skoszoną trawą- to jej cecha charakterystyczna. Podczas degustacji  osiąga wiele smaków: jabłka, bakalii, pomidorów, świeżej trawy.  Warto zaznaczyć, pomimo tego, że mówi się , że pochodzi z Katalonii, została sprowadzona z wschodniego rejonu Morza Śródziemnego przez ówczesnych żeglarzy Regionu Aragońskiego.

Oliwa z oliwek Arbequina Oro Bailen, była wielokrotnie nagradzana na najważniejszych międzynarodowych konkursach:

    

  • Złoty medal i najlepsza oliwa w swojej klasie Los Angeles 2018
  • Najlepsza oliwa w swojej klasie Iber Oleum 2018
  • Złoty medal IOOC Londyn 2018
  • Złoty medal Best Olive Oil w Nowym Jorku 2017
  • Złoty medal Extra Virgin Olive Oil Competition Los Angeles 2017
  • Miejsce w pierwszej 20. wśród najlepszych oliw świata World's Best Olive Oils 2016/2017
  • Złoty medal Monocultivar Włochy 2016
  • Złoty medal Terraolivo Izrael 2016
  • Złoty medal Athena International Olive Oil Competition Grecja 2016
  • Złoty medal International Oil China Competition 2016
  • Złoty medal Olive Japan 2016
  • Srebrny medal Canada 2016
  • Brązowy medal Olive Oil Award Zurich Szwajcaria 2016

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl